Produsele agroalimentare care ajung in Romania sunt verificate la vama intr-un procent de 20%, in cazul produselor din tari terte UE, si intr-un procent de 10% daca vorbim de cele importate din spatiul comunitar. Doar in cazul unor alerte sau sesizari, autoritatile din Romania pot controla suplimentar marfurile care ajung in tara noastra.

“In cadrul Programului strategic al actiunilor sanitar veterinare, pe baza analizei de risc, exista o anumita frecventa atat pentru controalele oficiale cat si pentru recoltarile de probe, in functie de obiectiv: unitate de procesare, centru de extractie etc. (…) Regulamentele europene prevad o frecventa de pana la 10% a controalelor pentru produsele UE si de 20% pentru cele provenite din tarile terte. Fireste, in momentul in care exista o alerta europeana, controalele se intensifica. De multe ori a fost depasit acest procent”, a declarat Lenuta Ichim, vicepresedinte Subsecretar de Stat al ANSVSA, in cadrul unei sedinte organizate de Asociatia Crescatorilor de Albine (ACA), cu ocazia deschiderii Targului de Miere.

Totodata, oficialul a precizat ca o parte a transporturilor de produse agroalimetare intra in tara doar pe baza buletinului de analiza.

“Verificarile se fac prin sondaj. Atata vreme cat am un buletin de analiza eliberat de un laborator acreditat cu siguranta se ia in considerare acel act. Procedura se aplica si Romaniei cand face export. Evident, daca am o supiciune, de exemplu ca s-a intrerupt lantul frigorific, atunci am dreptul sa recoltez o noua proba. Cu toate acestea, in punctele finale de destinatie acolo este verificat fiecare camion si lot”, a mai spus Lenuta Ichim.

De curand, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, in cadrul unui interviu pentru Ziarul Financiar ca Romania “este o piata de mana a zecea, in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate”.

De asemenea, seful MADR declara la inceputul anului ca isi doreste o intensificare a controalelor la vama pentru produsele agroalimentare care ajung in Romania, deoarece, in unele cazuri, sunt depasite valorile normale de pesticide, la legume si fructe.

Share on Facebook