Alexandru Potor, FNGAL: Numarul de GAL-uri in Romania a ajuns la 239. Avem o acoperire nationala de 93%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania dispune in prezent de o acoperire nationala de 93% a Grupurilor de Actiune Locala (GAL), numarul acestora majorandu-se de la 163 de GAL-uri la 239, in urma selectarii Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL), a anuntat presedintele Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL), Alexandru Potor.

„Cel mai important lucru este ca, in prezent, au fost selectate in Romania 239 de strategii de dezvoltare locala (SDL), aferente grupurilor de actiune locala (GAL). Practic, este o crestere de la 163 de GAL-uri, din programarea trecuta PNDR 2007-2013, la 239. Asta inseamna ca a crescut suprafata care e acoperita cu GAL-uri de la 65% la 93%. Mai mult decat atat, vorbim si de o alocare financiare mai mare, de la 376 milioane de euro, pe programarea trecuta, la 620 milioane de euro, alocarea financiara totala pentru GAL-uri, unde includem costurile pe partea de implementare a strategiilor, partea de de functionare efectiva a GAL-urilor, costurile pentru proiecte de cooperare etc.”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, presedintele Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL).

In exercitiul financiar 2007-2013, au fost realizate, la nivel national, circa 7.300 de proiecte cu fonduri europene prin intermediul GAL-urilor. In perioada actuala (2014-2020), Alexandru Potor considera ca numarul de proiecte implementate cu ajutorul Grupurilor de Actiune Locala se va dubla.

„In vechiul PNDR am avut la dispozitie 376 de milioane de euro, fiind realizate aproximativ de 7.300 de proiecte. Estimam ca in actualul exercitiu bugetar, avand in vedere alocarea mult mai generoasa pentru proiecte, de 560 de milioane de euro, vor fi implementate circa 14.000 de proiecte, in toate domeniile posibile de dezvoltare locala, in conformitate cu regulamentele europene”, a explicat presedintele Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL).

Alexandru Potor este de parere ca primele fonduri europene vor fi accesate de beneficiari chiar in acest an, cel mai realist termen fiind luna noiembrie 2016.

„Eu sper ca in mod sigur sa accesam primii bani chiar anul acesta. In momentul de fata se desfasoara autorizarea GAL-urilor. Dupa acest moment, se va trece la contractarea pachetului de asistenta tehnica, mai exact acel contract care va sustine functionarea GAL-ului. Lucram la aceasta procedura impreuna cu MADR. S-a lansat in dezbatere publica si Ghidul privitor la sustinerea cheltuielilor de functionare si animare a GAL-ului. Urmeaza de asemenea niste intalniri pentru a pune la punct ultimele detalii pentru pregatirea functionarii. Ulterior, se poate trece la contractare. GAL-urile care deja au obtinut autorizatia pot sa-si incheie contracte de functionare, apoi au posibilitatea sa initieze apelurile de proiecte. Cred ca in noiembrie, este termenul cel mai realist, ca moment in care se vor atrage deja primii bani”, ne-a mai spus Alexandru Potor.

Presedintele Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL) ne-a mai spus ca o parte importanta din noile strategii de dezvoltare locala aprobate pun accent pe realizarea de cooperative, precum si de servicii sociale la nivel rural.

„O parte din strategii pune un accent deosebit pe realizarea cooperativelor si a serviciilor sociale la nivel rural. De asemenea, sunt strategii care au obiectiv si promovarea produselor locale. Sunt niste lucruri care le consider deosebit de importante pentru dezvoltarea calitativa a mediului rural. Pe fostul exercitiu bugetar, au fost initiate in jur de 300 de cooperative la nivelul GAL-urilor. Speram sa fie un punct de plecare foarte bun pentru viitor”, ne-a mai spus Alexandru Potor, presedintele Federatiei nationale a Grupurilor de actiune Locala (FNGAL).

Ministerul Agriculturii a anuntat recent ca primele autorizatii de functionare a GAL-urilor au fost emise. Mai mult decat atat, MADR a lansat si un Atlas al Zonelor Rurale Marginalizate din Romania, ghid care isi propune sa ofere un instrument pentru directionarea geografica, testarea si monitorizarea programelor si a interventiilor menite sa reduca saracia si sa promoveze incluziunea sociala in comunitatile rurale cu cele mai mari lipsuri din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE