Agricultura inteligentă. Creșterea sturionilor și vânzarea icrelor negre, o afacere profitabilă care se construiește în timp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În urmă cu opt ani un om de afaceri din Tiraspol a pus bazele unei ferme de creștere a sturionilor. Până în 2019, el și-a propus să obțină cinci tone de caviar și 50 de tone de pește anual.

Agricultura inteligentă. La Tiraspol, se ridică una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa. Sturionii sunt crescuți la o fermă dotată cu cele mai noi tehnologii și ating mărimea unui om, așa că nu doar cumpărătorii, ci și turiștii vin să admire frumoasele exemplare și cum sunt procesate unele dintre cele mai scumpe delicii culinare – icrele negre. Caviarul obținut în crescătoria de sturioni de la Tiraspol se vinde cu o mie de dolari kilogramul și este livrat pe piețe aflate la zeci de mii de kilometri distanță de Republica Moldova, scrie revista Infogov.md.

Fabrica de făcut bani

Agricultura inteligentă. Bazele fermei de sturioni au fost puse în urmă cu opt ani, când a fost construită prima hală pentru creșterea sturionilor. Astăzi, complexul arată mai mult a uzină, decât a crescătorie de pești, și se întinde pe șapte hectare de teren. Acolo există șapte hale pentru recircularea apei, creșterea și reproducerea peștelui, bazine cu o capacitate de 30-100 tone de pește și laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generație.

Agricultura inteligentă. Până în 2019, în fiecare an, în crescătoria de sturioni vor putea fi produse câte cinci tone de caviar și 50 de tone de pește. În prezent, anual, se obține o tonă de icre negre.

Motivația înființării fermelor de sturioni stă în faptul că cererea de pe piețele internaționale depășește cu mult oferta actuală, mai ales dacă ne gândim că sturionii sunt amenințați cu dispariția, iar capturarea lor în mediul natural a fost interzisă. Pe piața internațională, cererea pentru carnea de sturion și, mai ales, a icrelor negre a depășit de aproape zece ori oferta, potrivit specialiștilor. Astfel, anual, cererea mondială se ridică la aproximativ 1.200 de tone, în vreme ce oferta se limitează la doar 180 de tone.

Pe piața din Republica Moldova, kilogramul de sturion se vinde cu 10 – 12 euro, iar cel de caviar costă 1.000 de dolari. În Occident, prețul caviarului este de cinci-șase ori mai mare.

În restaurantele de lux din marile capitale ale lumii, o porție de 30 de grame de caviar de sturion costă circa 150 de euro, însă există varietăți de caviar al căror preț atinge 300 de euro pentru aceeași cantitate. Astfel, la un kilogram din aceste produse, prețul urcă la aproximativ 10.000 de euro, scrie fermierul.md.

Agricultura inteligentă. În aceste condiții, creșterea sturionilor în ferme special amenajate a devenit o afacere foarte profitabilă în toată lumea, dar este și extrem de costisitoare. Sturionul este un pește longeviv. În captivitate sturionul atinge vârsta de maturitate la opt ani. În acest timp, sturionul are nevoie de hrană și de un mediu prielnic, care înseamnă apă filtrată și asigurarea unei temperaturi constante a acesteia. Atât vara, cât și iarna, temperatura apei din fermele de sturioni nu trebuie să depășească 18 grade Celsius. Pentru a răspunde acestor cerințe, crescătoria de sturioni de la Tiraspol e dotată cu tehnologii moderne daneze, germane, belgiene, rusești, japoneze, dar și locale. Sturionii sunt hrăniți cu furaje aduse din Olanda.

Planuri de viitor, cu profit

Agricultura inteligentă. Simpla creștere a sturionilor nu este suficientă pentru a asigura profitul. Se spune că cine controlează procesarea face de fapt cea mai bună afacere. Tocmai de aceea, complexul de la Tiraspol dispune de un centru de procesare cu o capacitate de aproximativ 650 de tone de produse din pește anual. În total, aici sunt fabricate circa 117 tipuri de produse din pește afumat, sărat sau uscat. Procesarea asigură producătorului de caviar venituri constante, iar celor 130 de angajați le garantează siguranța locului de muncă.

Agricultura inteligentă. Producătorul moldovean are planuri de viitor. Astfel, el intenționează să se lanseze în producția de pielicele de sturion pentru genți și pantofi, pentru a-și crește veniturile și, implicit, pentru a maximiza profitul.

Centuri, portofele, genți și chiar pantofi din pielicele de sturion reprezintă o nouă tendință în lumea modei de lux, concurând la preț și calitate cu cele de șarpe sau de crocodil. Un centimetru de pielicică de sturion costă circa un euro. Prețul ridicat este dat de calitatea materiei prime, care rezistă la umiditate și poate fi colorată în aproape cinci mii de nuanțe.

Agricultura inteligentă. Acesta nu este singurul plan de viitor al crescătorului de sturioni din Tiraspol. Omul de afacere vede o șansă de a face profit și din producerea de clei din sturion. Acesta este folosit la restaurarea icoanelor, picturilor și a mobilei, iar prețurile practicate în prezent sunt mari. Datorită conținutului ridicat de proteine, de aproximativ 80%, cleiul din sturion oferă lemnului o durabilitate de peste 160 de ani. Spre deosebire de alte cleiuri de origine animală, cleiul de sturion aderă foarte bine și are o vâscozitate scăzută.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE