Agricultura inteligentă: cum să obții tomate gustoase cu un consum redus de apă

Facebook
Twitter

Schimbările climatice aduc în prim plan o nouă dilemă pentru fermieri: cum să obțină recolte bune cu un consum redus de apă, mai ales în cazul unor legume mari consumatoare, cum sunt tomatele?

Tomatele nu sunt atât de mari consumatoare de apă pe cât cred în general fermierii. Adaptându-și modul de amplasare a culturilor și a metodelor de irigare la schimbările climatice, ei pot practica o agricultură inteligentă, cu un consum redus de apă, fapt care poate conduce la scăderea costurilor și, implicit, la creșterea profitului. Experții sunt de părere că amplasarea culturilor poate determina o reducere a consumului de apă și obținerea unor tomate gustoase și aspectuoase.

„Majoritatea cultivatorilor pot reduce cu 20-30% consumul de apă și să obțină în continuare recolte bogate și frumoase”, este de părere Darin Engh, manager regional în cadrul Armstrong Garden Centers, citat de pasadenastarnews.com.

Agricultura inteligentă. De la hibrizii rezistenți, la soiurile vechi, se consideră că tomatele trebuie plantate în locuri care să beneficieze de lumina soarelui pe durata întregii zile. Însă, schimbările climatic au determinat o creștere a temperaturilor diurne.

„Nu trebuie să le „gătești” toată ziua. Poți amplasa culturile de tomate în locuri care să nu fie toată ziuaîn bătaia soarelui, astfel că nu vei avea nevoie de aceeași cantitate de apă pentru irigații, ca atunci când culturile sunt înființate pe terenuri foarte însorite. Poți obține recolte bune și dacă plantele beneficiază de un pic de umbră pe durata zilei”, apreciază Scott Daigre, fondatorul unuia dintre cele mai mari furnizori de semințe din America.

Agricultura inteligentă. Ținute în arșiță, plantele nu vor fi la fel de roditoare ca cele care beneficiază de umbră.

„Am descoperit că plantele care au parte de un pic de umbră rodesc mai bine”, subliniază acesta.

Agricultura inteligentă. În mod normal, tomatele conservă în conținutul lor mai multă apă bogată în nutrienți, dacă sunt cultivate într-un sol hrănitor, în grădină, decât dacă sunt plantate în cutii. Dar și cei care le plantează în cutii sau containere pot reduce consumul de apă dacă aleg soiuri mai mici, dar mai productive, și folosesc sisteme de picurare, granule special care rețin umiditatea și soluri care mi se scorojesc, deoarece acestea nu asigură conservarea apei.

Agricultura inteligentă. Amplasarea cutiilor în containere mai mari sau la adăpostul unor plante mai mari, care să asigure umbră solului, ajută la reducerea necesarului de apă.

Agricultura inteligentă. Tomatele sunt mari iubitoare de apă. Între două udări, pot trece trei-patru zile. Pe măsură ce plantele se maturizează, intervalul dintre udări poate crește chiar și la opt zile, în funcție de umiditatea din sol. Chiar dacă frunzele par ofilite, fructele vor avea mai multă savoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE