Producţia de alimente la nivel mondial trebuie să crească cu 60% până la mijlocul acestui secol, în caz contrar existând un risc grav de penurie alimentară care ar putea conduce la tulburări sociale şi războaie civile.

Estimările privind evoluția numărului de locuitori ai planteie arată că populația lumii va depăși 9 miliarde de oameni. În acest context, fermierilor le revine o sarcină extrem de grea: să producă suficient de multe alimente pentru a acoperi cererea care va creşte rapid în următoarele câteva decenii, potrivit lui Hiroyuki Konuma, director general al Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru zona Asia-Pacific. Mai mult decât atât, fermierii vor trebui să găsească soluții pentru a se adapta noilor tendințe de consum, în condițiile în care oamenii din păturile sociale bogate îşi îmbunătăţesc dieta, consumând mai multe calorii.

O soluție pentru aceste probleme o reprezintă agricultura inteligentă, respectiv investițiile în cercetare-dezvoltare. Însă, deşi nevoia pentru o cantitate mai mare de alimente este în creştere, sumele alocate pentru cercetare în domeniul agriculturii sunt din ce în ce mai mici, ceea ce determină un număr mare de oameni de ştiinţă să îşi exprime îndoiala că producţia de alimente poate face faţă cererii tot mai mari.

„Dacă nu reuşim să ne îndeplinim obiectivele şi va apărea o penurie de alimente, atunci va exista un risc ridicat de tulburări sociale şi politice, războaie civile şi terorism, iar securitatea mondială în ansamblu ar putea fi afectată”, a Hiroyuki Konuma, director general al Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru zona Asia-Pacific, informează Agerpres.

Ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu cea mai mare provocare pentru că aici este nevoie de o creştere a culturilor cu 77%, a adăugat oficialul FAO.

În pofida progreselor înregistrate în combaterea foametei la nivel mondial, există în continuare 842 de milioane de persoane subnutrite, conform FAO, din care aproape două treimi trăiesc în Asia-Pacific. Dintre aceştia, unu din patru copii sub cinci ani este afectat din cauza malnutriţiei.