Valeriu Steriu, fault la Băsescu: Respingerea legii vânzării terenurilor agricole deschide drumul achiziţiilor fără restricţii

Facebook
Twitter

Şeful Comisiei Prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii, Valeriu Steriu, a declarat că legea vânzării terenurilor agricole către străini nu protejează pământul românesc în faţa achiziţiilor. Totodată, el a a arătat că prin trimiterea spre reexaminare a legii, preşedintele Traian Băsescu a permis apariţia unui vid legislativ, astfel că cetăţenii străini pot cumpăra fără restricţii terenuri agricole în România.

E vid legislativ! Se poate cumpăra orice suprafaţă de pământ. Astăzi, nu avem nicio lege. Astăzi, terenul este deschis pentru oricine. Legea nu a fost promulgată. În clipa de faţă, la data de 1 ianuarie orice restricţie s-a ridicat. Această lege, dacă era introdusă de la 1 ianuarie, introducea barierele respective. Începând cu 1 ianuarie, noi nu avem o lege care să protejeze pământul românesc în faţa achiziţiei din partea unui străin”, a declarat Steriu în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Liberalizarea pieței funciare

Ca urmare a angajamentelor luate la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România a liberalizat piața funciară, de la 1 ianuarie 2014. Aceasta înseamnă că vor putea cumpăra terenuri agricole în extravilan cetățenii români, cetățenii altui stat membru al Uniunii Europene, cetățenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat care este parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE) sau persoanele juridice având naționalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la acordul privind spațiul Economic European (ASEE).

Planul Ungariei pentru achiziționarea terenurilor agricole din Ardeal

Szabo Jozsef Andor, atașatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la București, a declarat că Guvernul de la Budapesta are o strategie cu privire la achiziționare a terenurilor agricole din Ardeal de către cetățenii maghiari.

Programul prevede ca cetățenii maghiari să cumpere teren agricol din Ardeal, apoi să încheie un contract cu statul ungar, în baza căruia va primi o rentă viageră pentru suprafața deținută, a explicat oficialul Szabo Jozsef Andor, pentru publicația Szekelyhon. Înainte de semnarea contractului, un funcționar maghiar se va deplasa la fața locului, unde va face o evaluare a terenului și va face o ofertă cumpărătorului. Dacă acesta va accepta, atunci va beneficia de renta viageră, iar terenul agricol și dreptul de folosință vor rămâne pe numele lui pe durata vieții.

În baza acestui contract, autoritățile maghiare vor da terenul spre exploatare unui tânăr care nu deține suprafețe agricole, dar care este dornic să îl lucreze, a mai explicat atașatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la București.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE