Guvernul UNGARIEI susține achiziția terenurilor agricole din ARDEAL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Szabo Jozsef Andor, atașatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la București, a declarat că Guvernul de la Budapesta are o strategie cu privire la achiziționare a terenurilor agricole din Ardeal de către cetățenii maghiari.

Programul prevede ca cetățenii maghiari să cumpere teren agricol din Ardeal, apoi să încheie un contract cu statul ungar, în baza căruia va primi o rentă viageră pentru suprafața deținută, a explicat oficialul Szabo Jozsef Andor, pentru publicația Szekelyhon. Înainte de semnarea contractului, un funcționar maghiar se va deplasa la fața locului, unde va face o evaluare a terenului și va face o ofertă cumpărătorului. Dacă acesta va accepta, atunci va beneficia de renta viageră, iar terenul agricol și dreptul de folosință vor rămâne pe numele lui pe durata vieții.

În baza acestui contract, autoritățile maghiare vor da terenul spre exploatare unui tânăr care nu deține suprafețe agricole, dar care este dornic să îl lucreze, a mai explicat atașatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la București.

Atât Ministerul de Externe dela Budapesta, cât și Ambasada de la București au precizat că interviul nu există, dar jurnaliștii din Ungaria au prezentat înregistrarea convorbirii telefonice cu Szabo Jozsef Andor.

Liberalizarea pieței funciare

Ca urmare a angajamentelor luate la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România a liberalizat piața funciară, de la 1 ianuarie 2014. Aceasta înseamnă că vor putea cumpăra terenuri agricole în extravilan cetățenii români, cetățenii altui stat membru al Uniunii Europene, cetățenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat care este parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE) sau persoanele juridice având naționalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la acordul privind spațiul Economic European (ASEE).

Spre comparație, Ungaria se pune de-a curmezișul normelor europene. Străinii nu pot cumpăra mai mult de un hectar de teren agricol din 2014, conform unei legi adoptată pe 15 decembrie 2013 și care va intra în vigoare în mai 2014. Conform legislației din Ungaria, străinii nu pot cumpăra mai mult de un hectar de teren agricol, iar cumpărătorii trebuie să aibă studii în agricultură sau silvicultură, sau sădemonstreze că au avut activități agricole în ultimii trei ani pe teritoriul maghiar sau că dețin mai mult de 25% din cooperative agricole înscrise în Ungaria.

Nici slovacii nu privesc cu ochi buni liberalizarea pieței funciare. Ministerul slovac al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte o înăsprire a regulilor privind cumpărarea de pământ de către străini înainte de 1 mai 2014, când va expira actualul moratoriu asupra achiziţiilor de terenuri agricole, a relatat agenţia TASR.

”Cetăţenii acelor ţări unde slovacii nu pot cumpăra pământ nu vor avea nici ei posibilitatea să achiziţioneze terenuri agricole în Slovacia. Sunt ţări cu care noi avem o problemă majoră în această privinţă, precum Albania, Macedonia şi Rusia”, a declarat ministrul slovac al agriculturii, Lubomir Jahnatek.

Legislația va fi amendată, în sensul introducerii unui amendament la legea privind protecţia terenurilor agricole care va complica achiziţiile de terenuri agricole în Slovacia de către persoane altele decât cele care sunt deja implicat de mult timp în sectorul slovac al agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE