Maria Grapini anunță secularizarea terenurilor agricole

Facebook
Twitter

Ministrul delegat pentru Turism, IMM și mediul de afaceri, Maria Grapini, a declarat aseară că în ședința de Guvern în urma căreia a fost adoptat proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole către străini, că ministrul Daniel Constantin a precizat că statul e pregătit să intervină pe piața funciară.

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii străini ai statelor europene sau a celor care sunt parte la ASEE pot cumpăra fără restricții terenuri agricole în România, în baza Tratatului țării noastre de aderare la Uniunea Europeană. Pentru că autoritățile nu au elaborat în timp util o lege care să reglementeze dreptul de preempțiune al cetăților români, s-a ajuns în situația în care avem un vid legislativ în prezent.

Pe fondul scandalului legat de intențiile Ungariei de a susține achizițiile de teren agricol în Ardeal, declarațiile ministrului Grapini vin parcă să liniștească apele.

„Când ni s-a prezentat legea în Guvern, ministrul Constantin a spus că dacă sunt suprafețe mari, statul va cumpăra”, a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea Tv, ministrul Maria Grapini, lăsând astfel să se înțeleagă că Executivul a luat în calcul și zvonurile privind intenția Budapestei de a-și susține cetățenii în vederea dobândirii unor terenuri agricole în Transilvania.

De altfel, surse din cadrul MADR au confirmat că statul ar putea cumpăra terenuri agricole, dacă într-o zonă se fac acumulări masive de suprafețe.

”Dacă se va constata că suprafețe mari sunt cumpărate într-o zonă de străini sau se manifestă o efervescență a achiziiților într-o anumită zonă, statul va interveni prin Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare”, au precizat pentru stiriagricole.ro sursele citate.

În legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan către străini era prevăzut dreptul de preempțiune al coproprietarilor și vecinilor persoane fizice, al arendașilor sau celor care desfășoară activități agricole pe raza localității în care se află terenurile agricole scoase la vânzare. De asemenea, legea prevedea și că statul, prin Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, ar fi beneficiat de dreptul de preempțiune. Cum legea adoptată de Camera Deputaților ca for decizional nu a fost promulgată de președintele Traian Băsescu, ci trimisă spre reexaminare Senatului, românii nu au drept de preempțiune. Însă, pentru a evita ca liberalizarea pieței funciară să se producă fără ca România să aibă o lege prin care să-i susțină pe românii care vor să cumepere terenuri, autoritățile ar fi putut pune pe tapet un act legislativ în timp util.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE