MADR va pune taxe pentru vânzarea terenurilor agricole către străini

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii (MADR) a finalizat un nou proiect de lege privind vânzarea terenurilor agricole, din care au fost eliminate prevederile referitoare la înființarea unor comitete județene aflate în subordinea prefecților și la obligativitatea ca cei care vor să cumpere să aibă studii în domeniul agricol.

În noua variantă a proiectului privind vânzarea terenurilor agricole către străini, care reprezintă un proiect de lege și nu un proiect de ordonanță de urgență, ca precedenta, este menținută prevederea privind dreptul de preemțiune al coproprietarilor persoane fizice, arendașilor, vecinilor persoane fizice și a tinerilor fermieri care activează pe raza administrativ-teritorială  a localității unde este situat terenul, precum și statul român. Aceștia vor putea cumpăra teren „la preț și în condiții egale”.

Statul va interveni pe piață, prin Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare (AARPF) doar în cazul în care se va constata că se concentrează suprafețe prea mari în proprietatea unui singure persoane fizice sau dacă nu vor exista cumpărători. De exemplu, în cazul în care proprietarii în vârstă nu vor găsi cumpărători pentru terenurilor lor dar vor dori să le vândă pentru că nu le mai pot lucra, dar plătesc impozit pentru suprafețele deținute, atunci AARPF va putea interveni și cumpăra terenurile agricole respective, arată surse guvernamentale. AARPF va trece în subordinea prim-ministrului.

Prin proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole către străini va fi instituită și o taxă pe care vânzătorul o va plăti la primărie. Valoarea acestei taxe nu a fost încă stabilită dar se va ține cont de costurile pe care le presupune notificarea beneficiarilor dreptului de preemțiune de către primării. Astfel, cei care au suprafețe mai mari deci au mai mulți vecini ar putea plăti o taxă mai mare față de proprietarii care au suprafețe mai mici și mai puțini vecini care beneficiază de dreptul de preemțiune, conform proiectului de lege privind vânzarea terenurilor agricole către străini.

Din document au fost eliminate și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cel care dorește să achiziționeze terenuri agricole. Astfel, nu mai contează dacă persoana fizică are sau nu cunoștințe agricole, dacă a desfășurat sau nu activități agricole pe o perioadă de cel puțin cinci ani înainte de semnarea contractului de vânzare a terenurilor agricole sau dacă și-a lucrat sau nu terenurile aflate în proprietate, potrivit proiectului de lege privind vânzarea terenurilor agricole către străini.

Documentul va ajunge pe masa Guvernului în această săptămână, spre avizare. Ulterior va fi trimis Parlamentului, pentru a fi aprobat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE