Terenurile agricole, investiție profitabilă în 2014

Facebook
Twitter

Au mai rămas doar câteva zile până la liberalizarea pieței funciare și intrarea în vigoare a legii privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan între persoane fizice. Anul viitor, investițiile în terenuri agricole s-a putea dovedi pariuri profitabile.

Din 2007 încoace, prețul mediu al terenurilor agricole aproape că s-a triplat. Totuși, acestea se mențin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene.Pe fondul liberalizării pieţei din 2014, preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015, potrivit estimărilor DTZ Echinox.

Prețul crește în funcție de gradul de comasare a suprafeței. Altfel spus, cu cât suprafața scoasă la vânzare este mai mare, cu atât va crește și prețul pe care îl poate obține un proprietar. Motivația este simplă: costurile de exploatare se reduc pe măsură ce suprafața lucrată crește.

Pe regiuni, discrepanțele sunt destul de mari. În Nord-Est și Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, iar în Muntenia și Banat prețurile ajung la 3.500-3.600 de euro pe hectar, potrivit studiului DTZ Echinox. În județul Cluj, un hectar de teren arabil se vinde cu 1.500-2.000 de euro. În județul Brașov, prețul unui hectar de teren arabil poate depăși 9.000 de euro, potrivit anunțurilor postate pe internet.

De la 1 ianuarie 2014, străinii persoane fizice vor putea cumpăra direct terenuri agricole în România. Tranzacțiile vor fi reglementate printr-o lege specială, care va intra în vigoare în prima zi a anului viitor, dacă aceasta va fi promulgată de președintele Traian Băsescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE