septembrie 23, 2021

The Guardian: semnal de alarmă privind vânzarea terenurilor agricole româneşti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Publicatia The Guardian a publicat miercuri un articol în care trage un semnal de alarmă cu privire la deschiderea pieţei româneşti pentru investitorii străini interesaţi de  achiziţionarea terenurilor agricole.

The Guardian notează faptul că, în toată isteria generată de la începutul anului 2014 de posibila invazie a imigranţilor, a fost omis un lucru de o importanţă crucială : graniţele s-au deschis în ambele sensuri.

Insă, în vreme ce tabloidele britanice avertizau asupra iminentei invazii, aşa-zişii intruşi se pregăteau la rândul lor să fie invadaţi, în contextul în care 1 ianuarie 2014 a marcat ziua în care “luna de miere” a României, ca nou membru al UE, a ajuns la sfârşit, iar ţara noastră este obligată sa îşi deschidă piaţa terenurilor agricole pentru investitorii străini.

The Guardian consideră problema alarmantă, întrucât vorbim despre o ţară cu 5 milioane de ţărani fermieri – un sfert din populaţia României.

În plus, în ultimii ani ţăranii au fost alungaţi din piaţă de către giganţii care au investit în terenurile agricole şi au atras cea mai mare parte a fondurilor destinate Politicii Comune Agricole.

The Guardian notifică faptul că, în această situaţie, fermierii au doua soluţii: fie să îşi vândă terenurile şi să migreze către Vest în căutare de muncă, fie să îşi păstreze pământurile şi să trăiască în sărăcia tot mai accentuată din mediul rural.

În ultima decadă, România a înstrăinat aproape 1 milion de hectare de teren, care au fost achiziţionate de companii străine, folosindu-se de pârghii precum legile ambigue lansate de către guvernanţi. Conform publicaţiei The Guardian, ţăranii care deţin terenuri reprezintă un impediment în calea unei serii de investitori care văd în această situaţie o oportunitate de a câştiga bani frumoşi.

Deschiderea graniţelor în ambele sensuri nu se anunţă deloc benefică pentru România.

The Guardian mai notează faptul că, deşi Polonia şi Ungaria se confruntă cu aceiaşi situaţie, spre deosebire de România, cele două ţări au implementat măsuri prin care şi-au protejat proprietarii de terenuri agricole.

Guvernul României nu a adoptat astfel de măsuri, politica promovată de autorităţile române este conform intereselor UE şi a oamenilor bogati din România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE