Meniu

Tanase (Asociatia Carnii): carnea de porc se va scumpi cu 15-20% in perioada Sarbatorilor. Care sunt cauzele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Dana Tanase, a declarat ca pretul carnii de porc va fi cu 15-20% mai mare in perioada Sarbatorilor de iarna, din cauza deficitului tot mai mare existent pe piata romana de carne dar si a deprecierii monedei nationale, relateaza Agerpres.

„Ne confruntam cu o criza a carnii de porc. Pesta porcina a devastat China si Asia, astfel ca UE exporta masiv in aceasta regiune. Acest lucru a facut ca, de la inceputul anului, pretul carnii de porc in Europa sa creasca cu 30%”, a explicat Tanase.

Tanase: „In magazinele din Romania, deja se simte o scumpire”

La aceasta se adauga si deprecierea leului din ultima perioada, a continuat ea.

„E foarte greu sa spui ca aduci carne dintr-un stat membru, pentru ca, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au facut comenzi cu sase luni in urma pentru a avea carne acum. In ceea ce priveste pretul, in magazinele din Romania deja se simte o scumpire de 15-20%”, a sustinut Tanase.

Reprezentanta Asociatiei Romane a Carnii a recomandat consumatorilor sa cumpere carne doar din unitatile autorizate, precum hipermarketuri, macelarii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.

MADR: importurile de carne de porc au crescut in primele opt luni ale acestui an

Potrivit datelor MADR, importurile de carne de porc au crescut extrem de mult in primele opt luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, constituind inca prima pozitie in topul produselor alimentare importate.

Astfel, in perioada 1 ianuarie – 31 august 2019 au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, in timp ce anul trecut s-au adus de pe piata UE si din tari terte 169.795 tone, in valoare de 312,46 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE