Sorgul reprezinta o cereala tot mai populara, cu foarte multe proprietati nutritive si care ar putea inlocui furajele conventionale in urmatorii ani. Cu toate ca este la fel de hranitoare precum porumbul, sorgul este mult mai ieftin, iar o astfel de cultura este mult mai usor de intretinut.
La nivelul statelor membre UE, culturile de sorg sunt din ce in ce mai des intalnite, iar in anul 2018, suprafata de sorg din UE a crescut cu 6%, ajungand la 145. 640 de hectare.
Chiar daca este o planta mai rezistenta decat porumbul, alegerea unui hibrid potrivit de sorg este extrem de importanta pentru obtinerea unei productivitati maxime. Organizatia Sorghum ID a realizat un clasament cu cele mai importante opt criterii de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un hibrid de sorg. Iata care sunt acestea:
1) Gradul de precocitate – trebuie ales in functie de conditiile pedoclimatice si de epoca semanatului. Pentru a avea o recolta timpurie, cu un nivel de umiditate scazut, sunt de preferat hibrizii timpurii si semitarzii.
2) Productivitate – Hibrizii tarzii sunt cei care au potentialul de productie cel mai ridicat. Cu toate acestea, ei au un ciclu vegetativ lung, care ii face sa nu fie adaptati tuturor regiunilor. In prezent, hibrizii timpurii si semitarzii au niveluri de productivitate foarte convenabile, care se apropie de cele ale hibrizilor tarzii.
3) Rezistenta la sterilitatea apicala, in cazul hibrizilor semitimpurii.
4) Rezistenta la seceta, mai ales pe parcelele neirigate.
5) Rezistenta la boli – Sunt de preferat hibrizii rezistenti la Macrophomina si fuzarioze.
6) Rezistenta la cadere – Sunt de preferat hibrizii rezistenti la cadere, dat fiind faptul ca acest fenomen poate crea dificultati in timpul recoltarii, precum si pierderi de productie.
7) Rasfirarea paniculului – pentru a facilita lucrarile de recoltare, este important sa se opteze cu precadere pentru hibrizii care prezinta o rasfirare optima si omogena a paniculului.
8) Continutul de tanin – Hibrizii inscrisi in catalogul european contin sub 0,3 % tanin (prag care constituie deja o conditie prealabila inscrierii unui hibrid in acest catalog). Acest nivel de tanin este rezultatul unei munci de peste douazeci de ani, depuse de amelioratori. Asadar, trebuie privilegiati pentru cultivare acesti hibrizi cu continut slab de tanin, care garanteaza o digestibilitate a sorgului comparabila cu cea a altor cereale.