Sfaturi despre infiintarea unei culturi de sorg. Semanat, tratamente si avantaje

Facebook
Twitter

Dupa o cultura de sorg, putem semana atat o cultura de toamna, cat si una de primavara, insa… acest lucru trebuie bine gandit, incepand chiar din momentul alegerii hibridului de sorg. Daca agricultorul doreste sa semene grau sau orz de toamna, este preferabil sa semene hibrizi de sorg timpurii sau semitimpurii, relateaza Sorghum-Id.com.

Astfel, el va putea recolta sorgul inainte de 1 octombrie si semana grau sau orz in conditii propice. Hibriizi tarzii vor fi recoltati dupa 1 octombrie sau chiar mai tarziu, in functie de zona. In acest caz, instalarea cerealelor de toamna risca sa aiba loc in conditii de umiditate, care vor afecta calitatea infiintarii culturii. Pe de alta parte, daca dupa sorg se seamana o cultura de primavara, este de preferat ca acest lucru sa aiba loc dupa un sorg recoltat tarziu.

Nu trebuie sa ne ferim de nici o cultura, dupa sorg,  dar… dupa sorg, nu se recomanda semanatul unui grau dur, din cauza riscului micotoxinelor. In cazul graului moale, sunt de preferat hibrizii rezistenti la fuzarioza.

Daca se seamana un grau dur sau un hibrid de grau moale sensibil la fuzarioza, trebuie avuta in vedere o protectie antifungica adecvata. In ce priveste culturile de primavara, precum orzul de primavara, floarea-soarelui sau soia, ele pot succeda sorgul fara probleme.

Tratamentul cu azot la culturile de sorg

Consumul de azot al sorgului nu ridica probleme, daca… fertilizarea culturii succesoare este realizata atent. Prin insasi functionarea sistemului sau radicular, sorgul preia o mare parte din azotul mineral disponibil in sol, lasand un procent scazut de azot rezidual.

Pentru a nu afecta cultura urmatoare, producatorul trebuie sa adapteze aportul de azot de care va avea nevoie aceasta, prin metoda de calcul al bilantului azotat. La culturile de grau sau orz, se recomanda aplicarea unui tratament timpuriu, cu azot, la iesirea din iarna.

Semanatul sorgului

Chiar daca sorgul lasa o cantitate mare de resturi de cultura, infiintarea culturii urmatoare se poate asigura fara probleme,  mai ales daca se opteaza pentru semanatul direct, cu o semanatoare de tip semi-direct, cu discuri. Bobul este plasat in brazda fara ca resturile sa fie dizlocate. In acest caz, resturile de sorg nu trebuie tocate.

O alta posibilitate: in cazul in care conditiile permit acest lucru, se pot efectua lucrari superficiale ale solului (o trecere sau mai multe) pentru ingroparea resturilor de sorg, cu ajutorul unei masini cu discuri (resturile de cultura vor trebui tocate, in prealabil). Aceste lucrari vor asigura, astfel, un amestec optim de sol si paie si vor facilita trecerea semanatorii.

Avantajele sorgului

Sorgul este o cultura premergatoare cu avantaje multiple. Spre exemplu, sorgul are un efect repelent asupra nematozilor, ajuta la structurarea solului si poate contribui la drenarea acestuia, gratie radacinilor sale adanci si numeroase.

In cazul in care cultura urmatoare este una de primavara, se pot realiza doua culturi de primavara succesive – fapt care ajuta la combaterea speciilor de graminee dificile (raigrasul, coada-vulpii s.a.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE