septembrie 20, 2021

Sfaturi utile pentru fermierii care doresc sa infiinteze o cultura de sorg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Semintele de sorg aflate in curs de germinare si rasarire, precum si plantutele acestei culturi pot fi afectate de diferite boli fungice, ca: Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora infestans s.a..

De aceea, este bine sa va alegeti cu atentie semintele, deoarece cele certificate sunt protejate impotriva acestor boli, prin tratamentul cu fungicide la care sunt supuse.

Bolile care apar in timpul vegetatiei

Principalele boli care pot afecta sorgul in timpul perioadei de vegetatie sunt cele asociate cu ciupercile parazite de tip Fusariumsau Macrophomina.

Aceste boli fungice se dezvolta, in general, intr-a doua parte a ciclului vegetativ. Ele provoaca putrezirea coletului si bazei tulpinii, antrenand, in cazurile cele mai grave, intreruperi ale sistemului de alimentare a plantei, vestejirea plantelor si probleme de cadere a acestora la final de ciclu.

Dezvoltarea acestor boli este cauzata in principal de factorii de stres climatic (caldura excesiva si seceta) interveniti in stadiul de umplere a boabelor.

Simptomele acestor doua boli constau din aparitia unor tesuturi interne, in forma de flacara, in partea inferioara a tulpinii, asociate cu decolorari interne roz-violet – in cazul fuzariozei – si cu prezenta microsclerotilor, in cazul Macrophominei.

 Sfatul specialistilor

Riscul poate fi redus prin scaderea densitatii semanatului ,si printr-o gestionare eficace a irigatiei: in solurile cu rezerva hidrica mica, o solutie buna poate fi efectuarea unei irigari in stadiul de umplere a boabelor.

In ce priveste fuzarioza, recomandarile subliniaza necesitatea alegerii unor hibrizi cu un comportament bun in acest sens.

Alegerea hibrizilor

Sorgul prezinta 300 de hibrizi pentru boabe si hibrizi furajeri, inscrisi in catalogul european. Din 2014, specia a fost reinnoita permanent, in special cu hibrizi timpurii din ce in ce mai performanti. Alegerea hibrizilor este un element esential pentru reusita culturii de sorg. Mai jos, gasiti link-uri catre companiile producatoare de seminte, ale caror cataloage cuprind si seminte de sorg:

Caussade Semences

Euralis Seeds

KWS

RAGT Semences

Semences de Provence

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE