Sorgul, o alternativa mai ieftina la furajele din porumb. Iata cum asiguram o insamantare buna

Facebook
Twitter

Sorgul reprezinta o cereala tot mai populara, cu foarte multe proprietati nutritive si care ar putea inlocui furajele conventionale in urmatorii ani. Cu toate ca este la fel de hranitoare precum porumbul, sorgul este mult mai ieftin, iar o astfel de cultura este mult mai usor de intretinut, noteaza agentia Sorghum ID.

La nivelul statelor membre UE, culturile de sorg sunt din ce in ce mai des intalnite, iar in anul 2018, suprafata de sorg din UE a crescut cu 6%, ajungand la 145. 640 de hectare.

Infiintarea unei culturi de sorg nu este deloc complicata, insa pentru a avea succes, trebuie sa tinem cont de anumite aspecte. Chiar daca sorgul este o planta rezistenta, procesul de insamantare necesita o atentie sporita. Avand in vedere ca bobul de sorg este mic, cerintele sale de caldura sunt mai ridicate fata de alte culturi de vara. De aceea, temperatura din momentul semanatului trebuie sa fie de minimum 12°C, iar pregatirea patului germinativ trebuie realizata cu grija, pentru a asigura o adancime de semanat uniforma si un contact bun intre bob si sol. Bobul trebuie plasat la 2-4 cm adancime, de la bun inceput.

Epoca de semanat

Gradul de precocitate al hibrizilor trebuie ales in asa fel, incat cultura sa poata atinge stadiul de inflorire in iulie, si stadiul de coacere, pana in 15 octombrie. In general, perioada optima pentru insamantare este luna mai. In anumite regiuni, temperatura solului poate atinge 12°C, incepand din a doua jumatate a lunii aprilie, permitand demararea lucrarilor de semanat. In regiunile cele mai calde, sorgul se poate semana pana la sfarsitul lunii iunie, in culturi intercalate cu hibrizi timpurii.

Densitatea de semanat trebuie sa tina cont de doua criterii

– hibrid: cu cat hibridul are un grad de precocitate mai mare, cu atat este mai mic numarul de boabe pe panicul. Totusi, numarul scazut de boabe este contrabalansat perfect de densitatea de semanat mai mare, prin comparatie cu hibrizii tarzii;

– rezerva utila din sol: in solurile uscate, o densitate de semanat prea mare favorizeaza formarea unui nivel de biomasa care accentueaza concurenta dintre plante si accelereaza epuizarea rezervei de apa. In cazul in care este posibila irigarea, sau daca solul dispune de rezerve mari de apa, densitatea mai mare a semanatului permite obtinerea unui nivel maxim al productiei medii.

Tipul semanatorilor si distantele de semanat

Distanta dintre randuri poate merge de la 30 la 80 cm, chiar daca cea optima este de 40-60 cm. Ideal vorbind, semanatoarea de precizie asigura cea mai buna calitate a insamantarii, dar semanatul poate fi realizat si cu o semanatoare pentru cereale (inchizand 1 rand din 2).

In orice caz, trebuie tinut cont de nivelul pierderilor din perioada de incoltire. In conditii bune, pierderile sunt de 15-20 %, dar pot fi mai ridicate in cazul unor conditii de semanat nefavorabile (calitate necorespunzatoare a insamantarii, sol rece etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE