Uniunea Europeana, cantitate record de soia importata din SUA

Facebook
Twitter

Ultimele date publicate de Comisia Europeana arata ca SUA este principalul furnizor de soia boabe al UE, iar importurile tarilor intracomunitare au crescut cu 112% in perioada iulie – decembrie 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, noteaza Agerpres.

Aceste evolutii semnificative inregistrate in a doua jumatate a anului 2018 au contribuit la consolidarea pozitiei de lider de care se bucura SUA cand vine vorba de aprovizionarea UE cu soia boabe. Pe intreaga perioada a anului 2018 (ianuarie-decembrie), 50% din importurile de soia boabe ale Europei au provenit din SUA si 36% din Brazilia.

Relatii comerciale tensionate intre Bruxelles si Washington

In prezent, relatiile comerciale dintre SUA si UE sunt destul de tensionate, avand in vedere ca anul trecut, presedintele Donald Trump a majorat tarifele pentru importurile de otel si aluminiu, amenintand ca va lua masuri similare si cu sectorul auto din Europa.

Uniunea European importa anual aproximativ 14 milioane tone de soia boabe, folosite ca surse de proteine pentru hrana animalelor, inclusiv pasari, porci si vite, precum si pentru productia de lapte. Soia boabe din SUA este o optiune de nutret foarte atractiva pentru importatorii si utilizatorii europeni gratie preturilor competitive.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE