Sorgul, cereala cultivata de tot mai multi fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, suprafetele de sorg din Europa sunt estimate sa creasca. Datele publicate de Sorghum ID, organizatia interprofesionala europeana a sorgului, confirma interesul din ce in ce mai mare al agricultorilor europeni pentru aceasta cultura. La sorgul-boabe, suprafetele sunt estimate la 174 000 ha, in UE-28, acest nivel reprezentand o crestere de 19 % fata de 2018. Suprafata de sorg furajer este estimata si ea sa creasca cu 18 %, ajungand la 86 400 ha.

O crestere generala, in UE…

In Uniunea Europeana, vremea uscata de la finele anului 2018 si inceputul lui 2019 a afectat infiintarea culturilor de rapita si de grau, determinandu-i pe agricultori sa se orienteze spre alte plante. Cultura de primavara, cu cerinte de apa scazute, sorgul nu a intarziat sa-si arate avantajele. Astfel, Franta a inregistrat o crestere de 14 % la sorgul-boabe si 20 % la sorgul furajer, consolidandu-si pozitia de prim producator european de sorg.

In Europa Centrala, se observa cresteri semnificative in Romania (+ 19 %), Ungaria (+ 50 %) si Austria (+ 30 %). Productiile medii ridicate, obtinute in 2019 si paleta larga de hibrizi disponibili pe piata au facut din sorg o cultura pe care producatorii o considera rentabila.

…si in tarile terte

In Ucraina, suprafetele de sorg-boabe inregistreaza cresteri de peste 25 %, ajungand la 54 000 ha. In Rusia se profileaza aceleasi tendinte de crestere, in ciuda lipsei unor date complet fiabile. In fine, in Iran – o alta tara in care organizatia Sorghum ID desfasoara actiuni de promovare a sorgului – suprafata este estimata la 65 000 ha (boabe + furajer), ceea ce reprezinta o crestere de 40 % fata de 2018.

Productii care urmeaza a fi confirmate

In paralel cu cresterea suprafetelor, nivelul productiilor ar trebui sa fie si el sensibil mai ridicat, desi este inca prea devreme pentru a formula niste evaluari exacte. De remarcat, totusi, ca in Europa Est-centrala, conditiile meteorologice sunt mai degraba prielnice pentru dezvoltarea sorgului, in vreme ce in Europa Occidentala, episoadele repetate de seceta si canicula au afectat potentialul plantelor. O evaluare a situatiei la sfarsit de campanie va releva productiile la scara intregului continent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE