Insamantarea de toamna: iata culturile preferate de fermierii romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In toamna anului 2018 s-a insamantat o suprafata de 3.004.800 ha, din care graul ocupa  2.055.682 ha, orzul 266.585 ha si rapita 476.936 ha.

Culturile agricole se prezinta astfel:

-orzul si graul de toamna sunt in faza de formare a frunzei a treia  si respectiv infratire;

-cultura de rapita parcurge etapa de dezvoltare a aparatului foliar.

La aceasta data, ritmurile de crestere se desfasoara normal la culturile semanate in perioada optima si pe terenurile cu umiditate suficienta iar culturile sunt uniforme si viguroase.

Culturile de toamna prezinta in aceasta primavara cateva particularitati care impun masuri tehnologice specifice, care sa stimuleze pe cat posibil vegetatia si sa elimine orice concurenta a buruienilor din cultura.

Avand in vedere evolutia vremii, in aceasta perioada se aplica ingrasamintele minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna,  in functie de zona, fiind necesara realizarea unei fertilizari suplimentare cu azot.

Luand in considerare si rezerva de umiditate existenta in sol, se recomanda fractionarea dozei de azot, in 3-4 etape, in vederea sporirii gradului de utilizare a ingrasamintelor cu azot,  prin mentinerea unei concentratii marite, in zona de maxima dezvoltare a radacinilor la grau.

Datorita faptului ca prognoza vegetativa la cultura de grau indica valori reduse ale taliei plantelor cu internodii scurte, nu se recomanda utilizarea regulatorilor de crestere.

Se recomanda utilizarea ingrasamintelor foliare cu microelemente si macroelemente usor asimilabile asociate cu tratamente fitosanitare pentru echilibrarea nutritiei.

La aceasta data, nu a fost semnalata nicio suprafata afectata de boli sau daunatori specifici, insa tinand cont de incalzirea vremii este necesara supravegherea permanenta a culturilor, astfel incat efectuarea tratamentelor de primavara sa se faca in stadiile primare ale manifestarii bolilor/daunatorilor.

O atentie speciala se impune a se acorda starii de aprovizionare a solului cu apa, urmarindu-se in mod deosebit adaptarea interventiilor tehnologice capabile sa conserve apa existenta in sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE