Noua lege a cooperativelor agricole, promulgata de Presedinte. Care sunt schimbarile aduse

Facebook
Twitter

Legea cooperativelor agricole a fost promulgata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pe data de 8 ianuarie 2019. Legea a fost indelung asteptata de fermieri, fiind dezbatuta in repetate randuri in plenul Camerei Deputatilor.

Noua lege reglementeaza statutul cooperativei agricole, numarul de membrii permis, capitalul dar si activitatea pe care o astfel de forma de organizare trebuie sa o practice. In cele ce urmeaza va redam expunerea de motive dar si principalele schimbari aduse.

Expunerea de motive

Cadrul legal  pentru  organizarea  si  functionarea  cooperatiei,  in  Romania , il constituie Legea nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, potrivit careia se pot infiinta urmatoarele forme de societati cooperative:

  • mestesugaresti;
  • de consum ;
  • de valorificare ;
  • pentru exploatarea terenurilor agricole ;
  • pentru constructia de locuinte;
  • pescaresti;
  • de transport;
  • forestiere ;
  • alte forme.

In continutul sau, legea sus mentionata nu face trimiteri speciale si la cooperatia agricola, care este reglementata prin Legea  nr.566/2004. In aceasta se enumera, la art.6, formele de cooperative agricole  care  se  pot  infiinta, pe domenii si ramuri de activitate, astfel :

  • de servicii ;
  • de achizitii si vanzari ;
  • pentru procesarea produselor agricole ;
  • manufacturiere si de mica industrie ;
  • de exploatarea si gestionarea terenurilor agricole ;
  • pentru finantare, asistenta mutuala si de asigurari agricole ;
  • alte tipuri decat cele de mai sus.

Intrucat in prezent agricultorii care doresc sa se  asocieze  intr-o cooperativa agricola nu au mai parcurs o astfel de experienta, prin modificarile si completarile pe care Ie propunem, dorim sa perfectionam si sa fluidizam procedurile practice, modalitatile si sustinerile financiare de organizare si functionare a cooperativelor agricole.

Prin actiunile sus mentionate punem in practica unul din cele  sapte principii adoptate de Alianta Cooperatista  Internationala  care  este  „Grija  fata de comunitate”. Acest principiu a fost formulat de-a Iungul a 150 de  ani  de istorie internationala a cooperatiei.

Cu alte cuvinte „atat  timp  cat  exista  o  cooperativa  intr-o  comunitate locala, aceasta are responsabilitatea sustinerii dezvoltarii economice, sociale si culturale” a acesteia si a membrilor sai.

In Legea cooperatiei agricole nr.566/ 2004, acest principiu universal al cooperatiei este definit la art. 8 lit.g) si art.16 alin.(5) lit.g).

Intr-o societate  romaneasca  postdecembrista  asistam  la  perceptiile vechi despre cooperativele agricole chiar  daca  Romania  este  in  interioruI Uniunii Europene. In acest moment, pentru a ne folosi de toate avantajele din interiorul „selectului club european”, se impune necesitatea imperioasa a implementarii in agricultura a unui sistem cooperatist de  tip  occidental, depasind astfel apatia care domneste in randul producatorilor agricoli, prin sprijinirea sistemului cooperatist de catre stat.

In acest sens propunem modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, astfel:

  1. La articolul 4 alin.(3) – prin modificarea adusa dam posibilitatea cooperativelor de gradul 2 sa  fie  compuse  din  persoane  juridice  si/sau persona e fizice ;
  2. La articolul 27 alin.(1) se clarifica prin lege modul de numire a presedintelui cooperativei agricole dintre membri consiliului de administratie;
  1. La articolul 29 se propune abrogarea alin.(3) si (4) care impiedica dezvoltarea si buna functionare a cooperativei agricole, referitor la alegerea rudelor in consiliul de administratie sau apartenenta membrilor ca asociati, actionari, administratori, directori executivi si cenzori  la  societati  care  au acelasi obiect de activitate;
  2. La articolul 31 se propune ca angajarea directorului executiv al cooperativei agricole sa se realizeze in conditiile legii si nu prin numire ;
  1. La articolul   60   au  fost  eliminate   unele  atributii   ale  uniunii  de  ramura a cooperativelor agricole, care nu sunt in concordanta cu scopul pentru care s- au infiintat, acestea fiind in sarcina cooperativei ;
  2. La articolul 61 se propune abrogarea alin.(1) si (2) cu privire Ia constituirea federatiilor, intrucat constituirea acestora este reglementata in Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 ;
  3. Articolul 77 cu privire la „Sprijinul statului pentru  cooperativele  agricole” a fost restructurat intrucat facilitatile se suprapuneau, iar unele intrau in contradictie cu prevederi din legislatia europeana (scutiri de taxe vamale) si legislatia nationala (recunoasterea, asimilarea cooperativelor si acordarea de drepturi).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE