Presedintele Iohannis, declaratii despre viitorul tinerilor in agricultura si despre Politica Agricola Comuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prezent la Targul International Indagra, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a vorbit despre importanta valorificarii depline a potentialului imens pe care agricultura romaneasca il are si a indemnat specialistii din domeniu sa se implice activ in stabilirea noii Politice Agricole Comune, noteaza Euractiv.

Klaus Iohannis a reamintit ca in ultimul timp, la nivel european, sunt dezbatute “intens” provocarile viitorului in agricultura si sunt vizate noi abordari: “distribuirea mai echitabila a platilor directe, ambitii mai mari legate de mediu si schimbarile climatice, dar si preocupari esentiale pentru cercetare si inovare in agricultura”.

„Sa nu uitam ca Romania va avea responsabilitatea, in perioada urmatoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune. Va invit, pe toti cei care cunoasteti realitatile din agricultura, sa va implicati activ in acest proces”, a transmis presedintele.

Iohannis, ingrijorat de deficitul comercial tot mai mare

Presedintele a atras atentia si asupra deficitului comercial care s-a adancit tot mai mult si a insistat ca pe langa productii, tara noastra trebuie sa avanseze si pe sectorul de procesare, generand astfel o valoare adaugata ridicata.

„In plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depasit exporturile pentru toate categoriile.Asa cum am mai spus, nu este suficient doar sa producem, adica sa avem recolte bune. Este esential sa si cream, sa generam valoare adaugata ridicata. Aceasta inseamna sa avansam pe lantul procesarii, pentru noi oportunitati de piata si exporturi mai valoroase. Doar asa putem inversa evolutia actuala, bazata pe importuri mari de produse agroalimentare. Avem nevoie, in acest sens, sa promovam in continuare, in mod inteligent, produsele traditionale atestate, care sa devina o carte de vizita autentica pentru potentialul agriculturii noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.

De asemenea, el a apreciat ca politicile de sprijin pentru agricultura si pentru dezvoltarea satului romanesc trebuie sa se bazeze, tot mai mult, pe aportul tinerilor: “Atragerea tinerilor catre agricultura, dar catre o agricultura moderna, ghidata de inovatie si tehnologie, ar putea fi motorul de crestere al acestui domeniu esential”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE