Presedintele Iohannis retrimite in Parlament o lege importanta pentru agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Legea privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol a fost trimisa in Parlament spre reexaminare, de catre presedintele Klaus Iohannis.

Aceasta actiune a presedintelui a fost cauzata de anumite neclaritati ale legii. Iohannis mai considera ca sustinerea activitatii de productie trebuie realizata intr-un cadru normativ coerent si din acest motiv, intregul continut al legii trebuie reexaminat. Iata textul integral al cererii:

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol

Legea privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol instituie o schema de ajutor de stat pentru investitii in locuri de cazare in ferme de reproductie, de incubatie si de crestere in sectorul avicol.

In ceea ce priveste acordarea ajutorului de stat, semnalam ca art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996 prevede ca ajutorul de stat nou, supus obligatiei de notificare, poate fi adoptat si acordat numai dupa autorizarea acestuia de catre Comisia Europeana sau dupa ce acesta este considerat a fi fost autorizat in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999.

Intrucat legea trimisa la promulgare nu prevede un termen pentru intrarea sa in vigoare, conform art. 78 din Constitutie aceasta va intra in vigoare la 3 zile de la publicare. Totodata, art. 19 alin. (2) din legea transmisa la promulgare prevede ca, in situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator. Aceste dispozitii, ce pun in evidenta faptul ca la data adoptari legii nu fusesera epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de catre Parlament a actului normativ transmis la promulgare, in scopul evitarii consecintelor negative — atat pentru statul roman, cat si pentru beneficiari — ce ar putea fi generate de neindeplinirea acestor obligatii procedurale.

In vederea realizarii unui cadru normativ coerent de sustinere a activitatii de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol consideram ca se impune reexaminarea intregului continut normativ al legii transmise la promulgare, care sa tina cont si de obligatiile ce-i revin Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

In acest sens, semnalam ca, potrivit dispozitiilor art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, ‘Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2)’, conform caruia, ‘ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare’.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol.

 

PRESEDINTELE ROMANIEI

KLAUS — WERNER IOHANNIS

Departamentul Comunicare Publica

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE