Sprijin pentru bunastarea animalelor: tinte mai ambitioase, de la 1 ianuarie

Facebook
Twitter

Planul National Strategic va intra in vigoare de la 1 ianuarie. Cu toate ca masurile de sprijin precum cele pentru bunastarea animalelor raman in vigoare, fermierii vor trebui sa respecte noi conditii pentru a fi eligibili.

Din 2023 angajamentele de bunastare a animalelor propun o abordare mai ambitioasa fata de perioada anterioara (Masura 14 a PNDR 2014-2020), pentru a raspunde obiectivelor propuse la nivelul UE prin Green Deal si initiativa „End the cage age”, informeaza RNDR – Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Beneficiari, la fel ca in programarea anterioara, vor fi exploatatiile comerciale din sectorul de crestere a porcinelor si din sectorul avicol, autorizate sanitar veterinar, „care se angajeaza anual, pe baze voluntare sa adopte standarde de bunastare care depasesc standardele obligatorii relevante”.

Citeste si: AFIR: peste 66.000 de fermieri au primit finantare prin FEADR

Conditii nou-introduse, fata de Masura 14: 

  • angajamentele de scadere a densitatii animalelor cu 10% nu vor mai fi disponibile la niciuna din categoriile de animale eligibile, ramanand disponibile numai angajamentelecare urmarescscaderea densitatii animalelor cu minim 15% fata de standardul obligatoriu
  • angajamentele trebuie aplicate in combinatie de minim 2 subpachete, trebuind sa prevada in mod obligatoriu scaderea densitatii animalelor cu minim 15%
  • angajamentele legate de imbunatatirea conditiilor de microclimat in spatiile de crestere aporcilor trebuie sa asigure si reducerea concentratiei de amoniac cu 15% fata de nivelul minimobligatoriu.

Standardele minime trebuie depasite

  • vor fi sprijinite acele unitati de crestere a porcinelor si avicole care sunt autorizate sanitar veterinar si care se angajeaza anual, voluntar, sa adopte standarde de bunastare care depasesc standardele obligatorii relevante.
  • Platile pentru bunastarea porcilor si pasarilor vor fi acordate daca beneficiarii se angajeaza sa respecte cerintele de baza relevante si cele specifice subpachetelor pe intreaga perioada a angajamentului, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie a anului de angajament.

Conditii specifice

Pachetul a) Plati in favoarea bunastarii porcinelor (platile se acorda pentru porci grasi si animale de reproductie – femele (scrofite si scroafe)

Subpachetul 1a: Cresterea cu cel putin 15% a spatiului alocat disponibil fiecarui animal – pastrarea evidentelor pentru control – mentinerea parametrilor de ventilatie corespunzatori

Subpachet 2a:

– reducerea pulberilor cu 30% si a concentratiei de amoniac cu 15% fata de nivelul minim obligatoriu prin mentinerea in limite optime a parametrilor de microclimate

– monitorizarea zilnica cu echipamente specializate de masurare si control a calitatii aerului (a pulberilor) de catre beneficiar si un buletin de analiza pe an in urma monitorizarii de catre entitati independente; pulberile sa nu depaseasca maximum 10,5 mg/mc in adapost.

– masurarea valorii amoniacului la nivelul nasului animalului o data pe luna si inregistrarea acestor valorii intr-un registru, pentru ca amoniacul sa nu depaseasca maximum 22,1 ppm.

Subpachet 3a:

– imbunatatirea conditiilor zonei de odihna.

– mentinerea zonei de odihna in permanenta uscata astfel incat sa asigure confortul animalelor prin aplicari suplimentare de materiale absorbante corespunzatoare pentru asternut (materiale higroscopice) in zona de odihna

– in primele sapte zile de la populare materialele se aplica zilnic, iar apoi de doua ori /saptamana.

Aceste aplicari de material higroscopic se vor efectua pe toata suprafata boxei. Alte cerinte: – beneficiarii au obligatia de a tine registre cu privire la data, cantitatea si locul in care au fost utilizate materialele absorbante.

Cele 3 tipuri de angajamente de bunastare disponibile pentru suine vor putea fi aplicate printr- o combinatie de minim doua subpachete din care este obligatoriu aplicarea subpachetului 1a – cresterea cu cel putin 15% a spatiului alocat disponibil fiecarui animal.

Pachetul b) Plati in favoarea bunastarii pasarilor (platile se acorda pentru pui de carne, gaini ouatoare, gaini de reproductie din rase grele si pui de curca):

Subpachet 1b reducerea densitatii pasarilor cu 15 % fata de densitatea rezultata din aplicarea cerintelor minime obligatorii privind suprafata minima alocata pentru fiecare categorie de pasari

– scaderea densitatii la pasari prin, astfel incat spatiul alocat disponibil fiecarui animal ramas sa creasca cu cel putin 15%, fata de densitatea rezultata din aplicarea cerintelor minime obligatorii.

Alte cerinte: – documentul care precizeaza densitatea practicata de crescatorii de pasari la cerinte minime si pastrarea evidentelor pentru a fi prezentate autoritatii de control privind numarul maxim de pasari distribuite pe suprafata respectiva, numarul de pasari introduse la fiecare repopulare si mortalitatile, – mentinerea parametrilor de ventilatie corespunzatori popularii halei la nivelul cerintei minime de bunastare privind densitatea.

Subpachet 3a

  •  imbunatatirea conditiilor zonei de odihna
  • mentinerea zonei de odihna in permanenta uscata astfel incat sa asigure confortul animalelor prin aplicari suplimentare de materiale absorbante corespunzatoare pentru asternut (materiale higroscopice) in zona de odihna
  • in primele sapte zile de la populare materialele se aplica zilnic, iar apoi de doua ori /saptamana. Aceste aplicari de material higroscopic se vor efectua pe toata suprafata boxei.

Alte cerinte: beneficiarii au obligatia de a tine registre cu privire la data, cantitatea si locul in care au fost utilizate materialele absorbante.

Subpachet 1b:

– reducerea densitatii pasarilor cu 15 % fata de densitatea rezultata din aplicarea cerintelor minime obligatorii privind suprafata minima alocata pentru fiecare categorie de pasari

– scaderea densitatii la pasari prin, astfel incat spatiul alocat disponibil fiecarui animal ramas sa creasca cu cel putin 15%, fata de densitatea rezultata din aplicarea cerintelor minime obligatorii.

Alte cerinte:

  • documentul care precizeaza densitatea practicata de crescatorii de pasari la cerinte minime si pastrarea evidentelor pentru a fi prezentate autoritatii de control privind numarul maxim de pasari distribuite pe suprafata respectiva, numarul de pasari introduse la fiecare repopulare si mortalitatile
  • mentinerea parametrilor de ventilatie corespunzatori popularii halei la nivelul cerintei minime de bunastare privind densitatea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE