PSD si PNL vor ca vanatoarea de cormorani sa fie posibila tot anul

Facebook
Twitter

Mai multi parlamentari PNL si PSD au depus un proiect de lege care prevede ca vanarea de cormorani sa fie permisa tot anul.

In prezent, perioada de vanatoare a acestei specii de pasari este 1 septembrie – 28 februarie.

Proiectul, initiat de 17 senatori si deputati PSD si trei deputati PNL, modifica Anexa nr.1, lit.B, pct.10 din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, transmite Agerpres.

Initiatorii explica, in expunerea de motive a proiectului, ca, in ultimii 40 de ani, s-au inregistrat cresteri semnificative ale numarului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) si acest lucru afecteaza fermele de acvacultura.

Citeste si: Asociatie, propunere ingenioasa pentru asigurarea culturilor agricole din Romania

„Populatiile s-au intors in unele zone dupa o lunga absenta si s-au mutat si in alte zone anterior neocupate. Aceasta crestere a numarului si a distributiei a adus pasarile in conflict cu omul.

Cu toate ca ingrijorarea producatorilor de peste a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani in fermele de acvacultura, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protectia mediului.

Urmare acestui fapt, s-a ajuns in prezent ca producatori de marca din acvacultura romaneasca sa doreasca sa abandoneze aceasta activitate si sa se indrepte spre alte activitati din agricultura romaneasca”, au precizat parlamentarii.

Ei mentioneaza ca aceste specii de pasari se hranesc aproape exclusiv cu peste, in medie, un cormoran consumand aproximativ 500 g de hrana in fiecare zi.

„De asemenea, cormoranii pot deteriora pestii, in special exemplarele mai mari pe care le prind, dar nu le pot inghiti.

Aceste daune cresc riscul de imbolnavire, mortalitate si stres la pestii afectati. (…)

Pasarile se hranesc in mod natural in habitate de apa dulce, salmastre si marine si astfel pot afecta pescuitul comercial, fermele de peste (intensive si extensive) si pescuitul recreational in habitate naturale seminaturale sau artificiale”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiatorii mai sustin ca practica europeana nu prevede o limitare a vanarii pasarilor migratoare admise la vanatoare, iar legislatia nationala transpune prevederile comunitare in ceea ce priveste stabilirea unui sistem de protectie (Directiva pasari – art. 5) si a mijloacelor si metodelor de vanatoare pentru aceste specii.

„In ultimii 20 de ani s-a observat o masiva migratie a cormoranilor din apele naturale, unde hrana s-a redus, in fermele de acvacultura, unde hrana este abundenta.

Prezenta cormoranului o putem observa pe intreg teritoriul Romaniei, nu doar in zonele traditionale de prezenta (Delta Dunarii si de-a lungul cursului fluviului Dunarea).

Ei au migrat in cautare de hrana si spre zone ca Banat, Transilvania, Moldova”, au mai mentionat initiatorii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma, in urma cu cateva luni, ca perioada de vanatoare a cormoranului, stabilita prin lege de la inceputul lunii septembrie pana la finele lunii februarie din anul urmator, ar putea fi extinsa, avand in vedere ca nu s-a intervenit in timpul pandemiei de COVID-19.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE