UE, sprijin de 32 de milioane de euro, acordat Romaniei pentru reimpaduriri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutorare in valoare de 32 de milioane de euro, pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza reimpaduriri.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, schema va fi finantata in intregime prin Mecanismului de redresare si rezilienta, dupa evaluarea pozitiva a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) al Romaniei de catre Comisia Europeana si adoptarea sa in Consiliu.

Citeste si: Cum scapi de umiditatea din locuinta: sfaturi utile

Obiectivul schemei este imbunatatirea rezilientei si valorii ecosistemelor de paduri, in vederea conditiilor climatice viitoare din Romania. Potrivit schemei, sprijinul va lua forma unor granturi directe care vor acoperi intre 70% si 90% din costurile eligibile.

Schema va fi deschisa proprietarilor de paduri publice si private, precum si producatorilor autorizati de material reproductiv forestier. Schema se va derula pana la data de 30 septembrie 2024.

Schema a fost aprobata in temeiul cadrului temporar de criza pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, in baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si modificat ulterior la 20 iulie 2022 si la 28 octombrie 2022.

Comisia a concluzionat ca schema de ajutoare acordata de Romania este necesara si adecvata pentru a imbunatati rezilienta si valoarea ecosistemelor de paduri din Romania.

In plus, Comisia a ajuns la concluzia ca schema este proportionala si nu va avea efecte negative asupra competitiei si comertului in UE.

Avand in vedere aceste considerente, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE