Cum scapi de umiditatea din locuinta: sfaturi utile

Facebook
Twitter

Umiditatea din locuinta reprezinta o problema cu care tot mai multe persoane se confrunta si care afecteaza atat calitatea vietii cat si peretii sau mobilierul din casa.

Desi este influentata de diversi factori, aparitia umiditatii poate fi combatuta prin urmarea unor masuri relativ simple si obiceiuri care vor preveni acest fenomen, o data pentru totdeauna.

In cele ce urmeaza vom prezenta cele mai eficiente metode prin care putem scapa de umiditatea din locuinta si a ne bucura de un trai in conditii de siguranta.

Descopera cauzele umiditatii

De regula, foarte multe persoane care se confrunta cu umiditate in locuinta decid sa gaseasca direct solutii, precum achizitia unui dezumidificator, fara a incerca sa identifice cauzele producerii acestui fenomen. Desi problema va fi rezolvata pe termen scurt, umiditatea va continua sa se formeze, iar efectele nocive ale acesteia vor continua sa isi faca simtita prezenta in cele din urma.

De aceea, este necesar, ca inaintea luarii unei decizii, sa cautam cauzele care genereaza umiditatea. Cele mai comune sunt legate de locuitul intr-o zona predispusa la umiditate, intr-o casa care nu este izolata corespunzator, un acoperis care are nevoie de reparatii, insa poate fi vorba si de anumite defectiuni la instalatii, precum o teava de apa fisurata. Odata ce ai descoperit si reparat sursa problemei, poti sa treci la eliminarea umezelii deja formate.

Izolarea casei

O scurgere a apei printr-un acoperis spart sau o teava de apa fisurata sunt defectiuni care pot fi reparate relativ usor. Totusi, daca locuiesti intr-o zona in care este favorizata aparitia umiditatii, atunci ar trebui sa te gandesti la operatiuni mai complexe, precum izolatia intregii locuinte.

Pentru a sti cu exactitate ce presupune intreaga operatiune, dar care sunt si costurile, apeleaza la un profesionist, care te va informa cu privire la materialele necesare, costurile cu mana de lucru si durata sau complexitatea lucrarii. De asemenea, odata cu izolatia casei, este indicat sa te ocupi si de hidroizolatia in baie. Afla mai multe despre materialele de care ai nevoie pentru hidroizolatie in baie si descopera o oferta de gresie de interior, in cazul in care decizi sa renovezi intreaga baie.

Foloseste-te de plante

Plantele de camera pot avea un rol mai important decat cel estetic si pot fi utile chiar si sub tinerea sub control a umiditatii din casa. Printre cele mai indicate se numara feriga, tillandsia (fiica aerului) sau spathiphyllum (crinul pacii). Acestea adora spatiile umede si vor retine o buna parte din umiditatea care iti afecteaza casa.

Bineinteles, pentru cazurile de umiditate extrema, care nu pot fi prevenite prin nicio metoda conventionala, se recomanda achizitia unui dezumidificator, suficient de performant pentru suprafata in care va fi folosit.

Aeriseste

Desi pare o metoda banala de a scapa de umiditatea din casa, aerisirea constanta a tuturor incaperilor din casa, pentru o perioada de cel putin 30 de minute, in fiecare zi, reprezinta o metoda eficienta de a mentine calitatea aerului din locuinta.

Prin aerisire, curentii de aer vor purta vaporii de apa catre exteriorul locuintei, uniformizand compozitia aerului din casa si asigurandu-ti un mediu ambiant propice.

Desi umidiatea din locuinta este o problema serioasa, care iti poate crea numeroase neplaceri, odata ce descoperi cauzele problemei si iei masuri eficiente pentru eliminarea acesteia, iti vei putea recapata calitatea vietii si te vei putea bucura de un trai linistit, in confortul casei tale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE