Romsilva nu e de acord ca activitatile sale economice sa fie preluate de societati comerciale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general Romsilva, Daniel Nicolaescu, a declarat ca institutia nu sustine initiativa Guvernului, prin care activitatile economice ale regiei sa fie preluate de societati comerciale.

“Ceea ce va putem spune este ca am luat cunostinta de prevederile acelei ordonante de urgenta in data de 15 decembrie cand ni s-a solicitat un punct de vedere.

Am formulat un punct de vedere motivat si l-am trimis catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

In mare parte, nu am fost de acord cu anumite prevederi din ordonanta, respectiv cu acele prevederi care se refera ca activitatile economice ale regiilor sa fie realizate prin societati comerciale, fie SRL-uri, fie societati pe actiuni.

Citeste si: Prima padure comunitara din Romania. 90.000 de copaci vor fi plantati de o asociatie de mediu

Exista prevederi atat in programul de guvernare care se refera la reforma administrativa a RNP, dar si in Planul National de Redresare si Rezilienta, in care este mentionat un audit la Romsilva si unele modificari legislative, printre care Codul silvic si HG 229 care este regulamentul de organizare si functionale a regiei.

Asa cum am mai spus o prioritate a mandatului meu este Strategia de Dezvoltare a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, din care sa rezulte o reorganizare a activitatilor, o regandire a proceselor de business si care sa aiba ca finalitate o eficienta mai mare in ceea ce priveste gestionarea padurilor”, a spus Nicolaescu, la o intalnire cu presa.

El a precizat ca regia este pregatita ca prin contributia specialistilor sai sa puna pe masa acest proiect propriu – Strategia de Dezvoltare a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, pana la sfarsitul trimestrului doi din 2023.

“Strategia de dezvoltare a regiei are deja o echipa de proiect, un calendar al activitatilor care presupune sa fie finalizat la sfarsitul trimestrului doi din 2023, adica la sfarsitul lui iunie 2023.

Pana in prezent toate activitatile prevazute in acest proiect sunt in grafic.

Directiile strategice de dezvoltare a RNP vizeaza aproape toate activitatile Romsilva.

In principal ele au ca obiectiv sa stabileasca indicatori de performanta pentru managementul padurilor statului si pentru starea padurilor”, a adaugat seful Romsilva.

Potrivit lui Codrut Bilea, directorul Departamentului Fond Forestier din Romsilva, in aceasta strategie se stabilesc indicatori si pentru starea padurilor, ceea ce reprezinta o noutate in conditiile in care pana in prezent existau doar indicatori de performanta ai managementului.

“In prezent se stabilesc niste criterii si niste indicatori si pentru starea padurilor, pana acum erau numai indicatori de performanta ai managementului.

Se incearca demonstrarea cu cifre, adica pe intelesul tuturor, a calitatii, a eficientei managementului silvic.

Este o treaba de noutate si pentru noi, dar incercam sa o facem consultandu-ne si cu alti specialisti, ca sa putem sa demonstram in orice moment ca starea padurilor este aceea pe care o anuntam.

Noi anuntam pana acum si lumea nu ne credea”, a transmis directorul Romsilva.

RNP – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.

Federatia Sindicatelor Silva trage un semnal de alarma cu privire la initiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, prin divizarea activitatilor de serviciu public de activitatile comerciale.

Conform proiectului de lege initiat in data de 14 decembrie 2022 de Guvernul Romaniei, care vizeaza modificarea si completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, toate activitatile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate in societati pe actiuni sau societati cu raspundere limitata, intr-un interval de cel mult trei ani de la data adoptarii modificarii legislative.

Una dintre intreprinderile publice vizate in mod direct este Regia Nationala a Padurilor-Romsilva si, implicit, cele 3,1 milioane ha paduri pe care statul roman le mai are inca in proprietate, a transmis marti Federatia intr-un comunicat.

“Apreciem ca, prin aceasta modificare legislativa, padurile Romaniei sunt in pericol de a ajunge sa fie administrate si exploatate de societati pe actiuni sau de SRL-uri.

Dupa infiintarea acestor societati, cel mai probabil statul le va lista la bursa, iar marii actori interesati de paduri si de lemnul romanesc vor deveni actionari principali (in general firmele cu capital strain care prelucreaza lemn in Romania si au deja o pozitie dominanta fata de operatorii economici autohtoni).

Astfel, lemnul romanesc si padurea publica de stat, singura resursa pe care astazi Romania o mai detine in patrimoniul public, va incapea, cu girul Guvernului, pe mainile grupurilor de interese care, cel mai probabil, urmaresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin fortarea reorganizarii Romsilva, ca angajament in PNRR, intr-un moment in care aceasta regie functioneaza la parametri optimi, cu rezultate economice de exceptie.

Prin adoptarea acestei Legi, Statul roman face o greseala capitala, iar interesul national este efectiv calcat in picioare, in conditiile in care padurile sunt incluse in legea sigurantei nationale (Legea nr. 51/1991) conform careia, orice actiuni sau inactiuni care lezeaza interesele economice strategice ale Romaniei, constituie amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei”, se spune in comunicatul organizatiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE