Consultarile PNS, la final. Un nou program de sprijin poate fi lansat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Consultarile online cu entitatile publice si private implicate in elaborarea Planului National Strategic (PNS) s-au incheiat in data de 03.02.2022, cu ultima runda de intalniri, fiind abordate masurile de investitii si alte interventii in domeniul agricol, finantate din Pilonul II PAC, Eco-schemele, finantate din Pilonul I, interventiile de mediu si clima, precum si alte angajamente de dezvoltare rurala, in coordonarea ministrului Adrian CHESNOIU.

Prima reuniune a avut ca tema dezbaterea propunerilor care au vizat Contributiile financiare la plata primelor de asigurare si cele pentru Fondul national de sprijin al fermierilor afectati de pierderi ale productiei agricole.

Citeste si: Ce sprijin vor primi cultivatorii de legume in 2022?

“Exista posibilitatea ca, in paralel cu masura de asigurare pe Pilonul II, gestionata de AFIR, respectiv actuala masura 17.1, sa construim un Fond national de sprijin pentru perioada 2023-2027.

Acest fond se va constitui din contributiile tuturor fermierilor beneficiari de plati directe, prin retinerea anuala a unui procent de 3% din suma care va fi platita fiecarui fermier in parte.

Nu va fi un drum usor, dar trebuie sa atragem companiile de asigurari catre agricultura, pentru polite facultative.

Trebuie sa avem acest mecanism statal pentru a raspunde cat mai bine provocarilor viitoare”, a declarat ministrul CHESNOIU.

Ministrul agriculturii a precizat ca, din discutiile avute cu firmele de asigurari, reiese ca este momentul optim pentru a pune bazele acestui fond care sa faca mai usoara gestionarea riscurilor in agricultura, avand in vedere efectele schimbarilor climatice.

La cea de-a doua reuniune au fost analizate interventiile privind bunastarea animalelor care se vor regasi in noul Plan National Strategic.

“Prin toate consultarile desfasurate in ultimele 3 saptamani, m-am asigurat ca elaboram un document care raspunde nevoilor reale ale agriculturii romanesti pe termen scurt, mediu si lung.

Trebuie sa tinem cont de incadrarea in Regulament si am cautat solutii viabile pentru stimularea fermierilor. Toate masurile vin sa sprijine producatorul roman.

Trimitem la Bruxelles un plan national strategic ce va reflecta specificul agriculturii romanesti”, a adaugat ministrul Adrian CHESNOIU.

La intalniri au mai participat Daniela REBEGA – director general AMPNDR, Adela STEFAN – director AM PNDR, Cristiana CONSTANTINESCU – director in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Agricole (AFIR), Maria TOMA – director MADR, Mihai NEAGU – director MADR, Andrei BALAN – sef serviciu AMPNDR, precum si experti ai APIA, AFIR, ai unor organizatii importante din zona dezvoltarii rurale si agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE