Ce sprijin vor primi cultivatorii de legume in 2022?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii anunta ca au fost aprobate in Sedinta de Guvern din data de 2 februarie 2022 doua acte normative ce instituie o serie de masuri de sustinere financiara a producatorilor de legume, pentru anul 2022:

  • Hotararea pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate si
  • Hotararea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi”.

In ceea ce priveste Programul ”Tomata” si de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este impartit in doua cicluri de productie, iar tomatele pot fi cultivate in ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru productiile de tomate valorificate astfel:

  • 3000 euro/beneficiar pentru productiile valorificate in perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
  • 1000 euro/beneficiar pentru productiile valorificate in perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)

Citeste si: Proiect: TVA 0 la produsele alimentare

Referitor la productiile minime necesare, acestea trebuie sa fie de 3000 kg/1000mp.

Pentru restul legumelor cultivate in ciclul II de productie, respectiv ardei gras si/sau lung (kapia), castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acorda pentru productiile valorificate in perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:

    • castraveti – 4.000 kg
    • ardei gras si / sau lung – kapia – 2.000 kg
    • fasole pastai – 1.500 kg
    • spanac – 1.000 kg
    • salata – 10.000 plante
    • ceapa verde – 100.000 bulbi

Programul de sustinere a usturoiului are alocat in 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar si se acorda pentru productiile valorificate in perioada 1 iunie – 21 decembrieProductia minima necesara trebuie sa fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Ca pasi in implementarea celor doua programe mentionam:

  • Depunerea actelor necesare la Directia Agricola Judeteana (DAJ)
  • Verificarea suprafetelor cultivate de fermieri de catre echipele mixte ale DAJ si APIA
  • Analizarea continutul de reziduuri de pesticide de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara
  • Evaluarea productiei de legume inainte de recoltare de catre DAJ
  • Stabilirea si virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.

Toate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca legumicultorii, precum si valoarea maxima a ajutorului de minimis per beneficiar, se vor regasi in actul normativ ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE