Ministerul Agriculturii a anuntat recent, in cadrul unui comunicat, ca sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a devenit operational.
„Incepand cu data de 15 aprilie a.c., Unitatile din cadrul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) sunt operationale, fiind pregatite pentru combaterea caderilor de grindina prin interventii active in atmosfera”, informeaza MADR.
Ministerul precizeaza de asemenea ca acest sistem a fost pregatit cu o luna mai devreme fata de anul 2016.
Avand in vedere faptul ca dezvoltarea Sistemului National Antigrindina reprezinta una din prioritatile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit pentru acest an alt grafic de punere in functiune a Unitatilor de combatere a caderilor de Grindina, conform HG 70/23.02.2017, privind aprobarea obiectivelor etapei a XVIII-a 2017, a programului de realizare a sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor pe perioada 2010-2024.
„Astfel, in anul 2017 acest program guvernamental a fost pregatit pentru lansare cu o luna mai devreme fata de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificarilor climatice, precum temperaturi scazute, caderi de grindina s.a., factori ce s-au manifestat atipic fata de anii precedenti”, ppotrivit MADR.
Ministrul Agriculturii declara la inceputul lunii februarie ca a inceput dezvoltarea sistemului antigrindina, iar pana la sfarsitul anului vor exista 60 de puncte de lansare din trei puncte de comanda operationale.
„Am inceput si programul antigrindina. Este in derulare, iar la 15 aprilie vor fi 34 de puncte de lansare operationale. Acum avem 23 si vom mai termina 11, iar pana la sfarsitului anului inca 26. In total, vom avea 60 de puncte de lansare cu trei centre de comanda operationale si vom creste suprafata protejata de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare. La anul vrem sa ajungem cu 835.000 de hectare protejate. Vom incepe si cu stimularea precipitatiilor, dar aceasta este o etapa mai dificila si inca nu avem conturate solutiile din punct de vedere stiintific”, a adaugat ministrul Agriculturii in luna februarie.
In momentul de fata sunt operationale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafata totala de 500.000 ha, cu o crestere de 78% fata de anul 2016, conform MADR.