MADR aloca in acest an 4 milioane de euro pentru Sistemul national antigrindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa dezvolte in acest an Sistemul national antigrindina, motiv pentru care a elaborat deja o Hotarare de Guvern in cadrul careia sunt prevazute obiectivele, precum si fondurile necesare.

Astfel, potrivit Hotararii privind aprobarea obiectivelor etapei a XVII-a 2016 a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor pe perioada 2010-2024, MADR a alocat suma de 17.992,68 mii lei, echivalentul a peste 4 milioane de euro.

Programul de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a parcurs 16 etape anuale de dezvoltare, implementarea acestuia continundu-se pana la crearea in Romania a unui Sistem national coerent, in masura sa asigure protectia populatiei si a economiei la efectele si pagubele provocate de caderile de grindina si a secetei severe din Sudul si Sud-Estul Romaniei.

Obiectivele Programului se vor atinge treptat, pe masura implementarii Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit legii mai sus mentionate prin hotarari ale Guvernului se stabilesc, anual, obiectivele, ca si fondurile ce urmeaza a fi alocate pentru realizarea acestora.

In cadrul etapei a XVII-a 2016 a Programului sunt prevazute a se realiza urmatoarele obiective:

  • Studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari pentru «Dezvoltarea capabilitatii combaterii caderilor de grindina si extinderea domeniilor de activitate pentru interventii active in atmosfera si aplicatii in agricultura a Centrului Zonal de Coordonare MOLDOVA si a Unitatii de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi cu grupurile de combatere din structura»
  • Studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea
  • Studii, proiecte tehnice si executie lucrari pentru Centrul Zonal de Coordonare TRANSILVANIA-Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Mures
  • Studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis.
  • Studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari pentru ’’Dezvoltarea capabilitatii de combatere a caderilor de grindina a Unitatii Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova prin realizarea Punctului de lansare Tisau’’
  • Studiu de fezabilitate, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari «Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia»

Fondurile se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2016.

FOTO: Centrul de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, MADR

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE