Zootehnia este un sector care atrage anual tot mai multi investitori, interesati in a obtine un profit relativ sigur intr-un timp scurt. Totusi, pentru a avea succes in acest domeniu este nevoie de multa munca, de o foarte mare atentie la detalii dar si de o planificare minutioasa.
Din fericire, fondurile europene oferite prin Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, ne pot acoperi 50% din investitie, in limita a 500.000 euro. Proiectul de finantare poate fi conceput cu ajutorul unui consultant, care ne va ajuta sa stabilim din start care sunt achizitiile necesare si care sunt riscurile la care ne supunem atunci cand infiintam o astfel de exploatatie.
Spre deosebire de alte ramuri ale agriculturii (legumicultura, pomicultura, etc.), zootehnia necesita anumite investitii standard, fara de care nu putem dezvolta o afacere de succes. Cea mai importanta investitie este legata de construirea unei hale si de aceea, in cele ce urmeaza va vom oferi cateva sfaturi despre cum sa construiti o hala metalica trainica, pentru dezvoltarea unei afaceri zootehnice de succes.
1) Fundatie pe stalpi
Chiar daca este conceputa aproape integral din metal, o astfel de hala nu este nici pe departe la fel de grea precum o hala din beton armat sau o hala din caramida. In aceste conditii, fundatia nu va trebui sa sustina o greutate foarte mare si de aceea, nu vom fi nevoiti sa investim foarte multi bani in conceperea acesteia.
O metoda economica dar totodata eficienta este construirea unei fundatii pe stalpi. O astfel de fundatie consta in mai multe segmente, care izoleaza independent fiecare stalp din structura de rezistenta a halei, facand intreaga constructie mult mai trainica si rezistenta la anumite fenomene meteo nefavorabile.
2) Covoare de cauciuc
Amenajarea podelei este un alt aspect extrem de important iar pentru realizarea acesteia avem la dispozitie mai multe solutii. Cand vine vorba de constructia podelei, tot mai multi fermieri aleg sa betoneze intreaga suprafata, insa aceasta metoda nu se va dovedi foarte confortabila pentru animale.
De aceea, amplasarea unor covoare de cauciuc este cea mai indicata. Aceste covoare vor oferi confort animalelor, fiind in acelasi timp mai igienice si mai ieftin de instalat. Totusi, pentru o distribuire uniforma a covoarelor, este necesara tasarea terenului, cu un utilaj specializat. Acest site ne pune la dispozitie o gama variata de maiuri compactoare, care ne vor ajuta sa uniformizam tot terenul sau sa aplicam placi compactoare, pentru o durabilitate marita a halei.
3) Electricitate
O exploatatie zootehnica moderna este dependenta de curentul electric, avand in vedere ca majoritatea proceselor sunt automatizate. Fie ca vorbim despre instalatiile de climatizare, despre dispozitivele de muls (in cazul fermelor de bovine) sau de distribuire a hranei, electricitatea nu poate sa lipseasca din afacerea noastra.
Totusi, pentru ca infiintarea unei afaceri zootehnice intr-un mediu intravilan nu este posibila si vom fi nevoiti sa construim hala departe de asezarile omenesti, accesul la electricitate ar putea fi o problema. Pentru a avea acces la o sursa sigura si economica de curent, cel mai indicat este sa achizitionam un generator. Gasiti aici mai multe modele de generatoare de curent, utile pentru orice hala zootehnica.
4) Structura de rezistenta din otel
In cazul unei hale metalice, structura de rezistenta trebuie sa fie mult mai flexibila decat cea a unei constructii din beton armat, insa materialul din care aceasta este conceputa trebuie sa fie extrem de rezistent.
Cel mai potrivit material pentru construirea structurii de rezistenta a unei hale metalice este otelul. Chiar daca este mai usor decat alte structuri de beton, acest material poate sustine o sarcina impresionanta, fiind extrem de durabil.