Detinerea unei gospodarii spatioase ne ofera foarte multe avantaje si ne permite sa fim cat mai creativi. Chiar daca locuinta noastra dispune de toate facilitatile si este suficient de incapatoare pentru a ne satisface nevoile, construirea unei anexe este intotdeauna o idee buna.
In prezent, tot mai multi gospodari decid sa urmeze modelul bunicilor si sa-si construiasca propria bucatarie de vara, in care sa-si desfasoare toate activitatile zilnice sau chiar si sa petreaca noaptea, pe timpul sezonului cald.
Constuirea unei astfel de anexe nu este foarte complicata, iar daca vom folosi materiale economice, investitia finala va fi mai mult decat rezonabila. Iata care sunt cei mai importanti pasi dar si cele mai indicate materiale pentru a construi o bucatarie de vara ieftina si trainica.
1) Construirea peretilor
In cazul unei bucatarii de vara, panourile de lemn se pot dovedi suficient de rezistente pentru a fi folosite la construirea peretilor. Placajul de lemn este foarte ieftin si chiar daca nu este foarte gros, va pastra cu succes racoarea in interiorul bucatariei noastre si se va dovedi suficient de rezistent la furtuni si alte fenomene meteo.
In cazul in care ne dorim o bucatarie mai mare si mai solida, atunci putem utiliza barne de lemn. Peretii din barne sunt mult mai rezistenti decat panourile tip sandwich, insa si costurile vor fi sesizabil mai mari.
2) Instalarea utilitatilor
Acest pas trebuie sa reprezinte o prioritate pentru noi, deoarece utilitatile si echipamentele instalate in bucatarie sunt direct legate de nivelul de confort pe care il vom avea in noua noastra anexa. Bransarea la energie electrica, instalarea grupului sanitar sau bransarea la gaz sunt extrem de indicate pentru a beneficia de un confort sporit si pentru a fi capabili sa ne desfasuram toate activitatile zilnice in conditii optime.
In cazul in care luati deja in calcul sa infiintati grupul sanitar si cautati materialele necesare, va recomandam sa vizionati aceste tevi de otel de pe mathaus, extrem de rezistente si foarte ieftine. Tot acest site ne pune la dispozitie si un ghid practic pentru desfundarea tevilor cu solutii preparate in casa.
3) Achizitionarea mobilei de bucatarie si a electrocasnicelor
Avand in vedere ca vom petrece o perioada semnificativa in noua noastra bucatarie de vara, echipamentele din incinta sa ar trebui sa fie de calitate si sa ne asigure un grad inalt de confort. Totusi, pentru ca este un habitat sezonier, echipamentele pentru bucataria de vara pot fi mutate chiar din locuinta principala si folosite pe perioada verii.
In cazul in care nu dorim sa mutam echipamentele din bucataria noastra principala si nu dorim sa investim in noi echipamente, putem sa utilizam unele mai vechi, pe care nu le mai folosim dar care sunt inca functionale. Un aragaz vechi, o mobila de bucatarie uzata sau un frigider mai zgomotos se pot dovedi extrem de utile pentru noua noastra bucatarie de vara, chiar daca nu mai sunt in cea mai buna stare.
4) Finisaje interioare
O bucatarie de vara nu trebuie sa indeplineasca strict functia de bucatarie. Dupa cum spuneam, foarte multi gospodari decid sa isi petreaca si noaptea in anexa si isi instaleaza un pat in noua constructie. Finisajele interioare pot fi particularizate foarte mult in functie de modul in care vom folosi bucataria, insa cel mai indicat este sa nu uitam de gresie si faianta. De asemenea, pentru tavan si peretii superiori putem folosi vopseaua lavabila.
In ceea ce priveste sistemul de iluminat, putem instala un tavan fals pe care il vom dota cu spoturi. Pretul operatiunii nu este unul ridicat iar aspectul final va fi unul deosebit. Totusi, daca dorim o metoda mai simpla, o lustra se poate dovedi suficienta pentru noua noastra bucatarie de vara.