Schimbarea la față. Tradiții creștine și păgâne

Facebook
Twitter

Bătrânii din sate spun că, o dată cu „Schimbarea la față”, natura începe să se pregătească de venirea toamnei.

În fiecare an, pe 6 august, creștinii celebrează „Schimbarea la față”, sărbătoarea care se ține în cinstea zilei în care Iisus Hristos a urcat pe Muntele Tagor și a coborât transfigurat. Tocmai de aceea, în popor, sărbătoarea se mai numește și Obrejenia, Preobrajenia sau Probojenia.

„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L”. Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți”, scria Sfântul Apostol Matei. La fel descriu momentul și evangheliștii Marcu și Ioan.

La început, sărbătoarea Schimbării la Faţă se pare că a fost aniversarea anuală a sfinţirii bisericii zidite în sec. IV de Sfânta Elena, pe locul de pe Muntele Taborului, unde a avut loc schimbarea Domnului la faţă, potrivit Patriarhiei Române. Praznicul este menţionat în sec VII, într-un calendar liturgic local al Ierusalimului, apoi în sec. VIII găsim sărbătoarea enumerată în sinaxarele constantinopolitane şi în diferite cărţi liturgice şi manuscrise greceşti. De asemenea, tot din sec. al VIII-lea se păstrează o predică festivă a sfântului Andrei Criteanul la Sărbătoarea Probojeniei. Sărbătoarea a fost generalizată până la sfârşitul sec al VIII-lea, când Sfinţii Ioan Damaschinul şi Coma de Maiuma au compus imnuri pentru slujba zilei.

În Apus, sărbătoarea Schimbării la Faţă s-a generalizat prin hotărârea luată de papa Calist III de a o consacra definitiv, drept mulţumire pentru victoria armatei creştine asupra turcilor, la Belgrad, în anul 1456.

Cei care se află azi pe Ceahlău, al doilea munte sfânt al ortodoxiei, după Muntele Athos, trebuie să ajungă la schitul de călugări, d pe vârful muntelui, situate la 1770 m altitudine, în apropiere de cabana Dochia. Astăzi, sfinții părinți sărbătoresc hramul „Schimbarea la față”. Ctitorit în 1993, de mitropolitul Daniel în memoria sihaştrilor care s-au nevoit în aceste părţi de sute de ani, schitul are o bisericuță construită din lemn în formă de cruce. Acest lăcaş de cult a fost ridicat prin contribuţia credincioşilor din comuna Ceahlău şi din localităţile învecinate şi cu binecuvântarea Patriarhului Daniel şi a vieţuitorilor din această mănăstire. În fiecare an credincioşii din toată ţara vin pe Muntele Ceahlău de sărbătoarea „Schimbarea la Faţă” pentru a lua parte la pelerinajul dedicat sfinţilor.

Astăzi se dau de pomană struguri, faguri de miere şi mere de vară, după ce sunt sfințite de preoțiPentru creștinii care țin Postul Sfintei Mării, „Schimbarea la față” aduce dezlegare la pește.

Din bătrâni, s-au păstrat și azi tradiții și superstiții legate de ziua de 6 august, când se sărbătorește „Schimbarea la față”. Tocmai pentru că această zi este un semnal de apropiere a toamnei, se spune că cei care fac treabă azi se vor veșteji ca florile de pe câmpuri, în vântul toamnei. Nu este voie nici să se spele rufe, iar cei care încalcă interdicția riscă să se umple de ploșnițe și păduchi. Femeile care vor să nască ușor prunci sănătoși trebuie să respecte sărbătoarea „Schimbării la față”.

Tot de azi, nu mai este permisă îmbăierea în pârâuri sau râuri. Fetele care nu vor asculta de povața bătrânilor vor rămâne fără păr. Nici feciorii care voiau să doarmă în fân nu mai au voie să facă acest lucru, pentru că de azi nu se mai poate dormi sub cerul liber, până în primăvară, și nici să omori vreun șarpe, până la Ziua Crucii, pe 14 septembrie.

Ca și în cazul altor sărbători, nici pe 6 august, când se sărbătorește „Schimbarea la față”, nu e bine să fii certat sau să te cerți cu cineva, pentru că ranchiuna va ține tot anul. Însă, cei care vor să se lecuiască de patima beției, a tutunului sau a poftelor trupești vor primi grabnic ajutor, dacă se roagă azi.

6 august, când se sărbătorește „Schimbarea la față”, este o zi bună pentru adunarea plantelor de leac.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE