septembrie 30, 2022

INHGA: Cod roșu și cod portocaliu de inundații în mai multe județe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Hidrologii au emis, joi dimineaţă, o nouă avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru bazinele hidrografice Caraş, Cerna şi bazinul superior al Timişului din judeţul Caraş-Severin, în vreme ce pentru sectorul aval Vârtoapele (judeţul Teleorman) a fost emis un Cod roşu de inundaţii.

Avertizarea de cod portocaliu este valabilă între orele 8,45 şi 15,00 şi vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de inundaţie.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Caraş, Cerna şi bazinul superior al Timişului din judeţul Caraş Severin.

Specialiștii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au arătat că, având în vedere evoluţia hidrometeorologică din bazinul hidrografic Pârâul Câinelui, ca urmare a propagării viiturii formate anterior în partea superioară a bazinului, se instituie Cod roşu pe sectorul aval Vârtoapele (judeţul Teleorman). Codul roşu a intrat în vigoare la ora 5,15 şi va expira la 10,00.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE