Rusia a ridicat parțial restricțiile privind importurile de mere din Republica Moldova

Facebook
Twitter

Rusia a ridicat parţial embargoul pentru merele din Republica Moldova, acceptând, ca experiment, livrări realizate de un număr de 10 companii.

Alegerea acestora a stârnit controverse, iar autoritățile moldovene au cerut explicații cu privire la modul în care s-a făcut selecția.

Ministrul Agriculturii, Ion Sula, a declarat că se aştepta la eliminarea deplină a restricţiilor şi a precizat că nu cunoaşte motivele deciziei Rosselhoznadzor de reluare a importurilor de mere din Republica Moldova, potrivit Radio România Actualități. Importul este permis şi din raioanele din regiunea de est, despre care Ministerul Agriculturii a afirmat că nu poate oferi garanţii cu privire la calitatea produselor pentru că acestea nu pot fi verificate de autorităţile de la Chişinău.

Cele zece întreprinderi vor putea exporta în acest an pe piaţa rusă aproximativ 60 de mii de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Până la impunerea embargoului la fructele moldoveneşti, în iulie 2014, aproape 250 de companii din Republica Moldova exportau anual în Federaţia Rusă aproximativ 200 de mii de tone de mere.

În 2014, 70% din producţia totală de mere a fost exportate pe alte pieţe decât cea rusească.

Restricţiile la importul de fructe, carne şi vinuri au fost impuse ca urmare a semnării, de către Republica Moldova, a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, în iunie anul trecut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE