O ciupercă inestetică și care le dă fiori reci pe șira spinării cultivatorilor de porumb din întreaga lume este considerată o delicatețe în Mexic, iar un știulete infectat este de 16-20 de ori mai scump ca unul sănătos.
Locuitorii din satele mexicane au început să consume huitlacoche pentru că erau prea săraci ca să renunțe la recolta de porumb afectată de temuta boală numită tăciunele porumbului, care se manifestă prin apariția unor boabe cărnoase, gri, pe știuleți. Oamenii de știință care s-au aplecat asupra cercetării huitlacoche au descoperit că aceste boabe au o valoare nutritivă ridicată, că sunt delicioase și au o aromă similar celei a ciupercilor. Comparativ cu boabele de porumb, huitlacoche are un conținut mult mai mare de lizină, un aminoacid care stă la baza multor proteine, fiind esențial în alimentația vertebratelor.
Deocamdată, huitlacoche nu are prea mulți adepți în nordul continentului American, dar câștigă tot mai multă popularitate ca urmare a preparatelor delicioase care îl au ca ingredient principal. Biologul canadian Barry Saville este unul din cei care recomandă huitlacoche, după ce a demarat ample studii la Universitatea Trent cu privire la prevenția și tratarea infecțiilor cu fungi apărute în culturile agricole. La o conferință, el a făcut o demonstrație, preparând omletă cu ciuperca huitlacoche și tortilla și a declarat că rezultatul a fost „o beție pentru simțuri”.
Acum, Saville privește producerea de alimente dintr-o cu totul altă perspectivă și preferă să își numească produsele ciupercă de porumb sau trufe de porumb.
„Oamenii doresc produse care să arate impecabil, fără niciun fel de pete. Însă, chiar și ceea ce considerăm inițial ca fiind indezirabil ne poate aduce beneficii extraordinare”, a declarat cercetătorul canadian, citat de pri.org.
În laboratoarele de la Universitatea Trent, biologul canadian Barry Saville a injectat lichid cu spori ai ciupercii în mătasea știuleților de porumb. De acolo, ciuperca se extinde pe întreaga suprafață a știuletelui. Ciuperca obținută în laborator a făcut senzație la un restaurant cu specific Mexican din Peterborough.
„Oamenii călătoresc foarte multe în zilele noastre și caută mâncare unică, sănătoasă, care să provină direct din pământ”, explică omul de știință apetența nordicilor pentru huitlacoche.
Barry Saville speră ca și fermierii nord-americani să cultive hibrizii săi cu huitlacoche, mai ales că un singur știulete infectat se vinde la un preț de 8-10 dolari canadieni, adică este de 16-20 de ori mai scump ca unul sănătos. În Statele Unite, un kilogram de huitlacoche costă între 20 și 40 de dolari.