Negocieri pe marginea TTIP. Phil Hogan s-a întâlnit cu Tom Vilsack

Facebook
Twitter

Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru Agricultură, Tom Vilsack, pentru a discuta despre producția agricolă, securitate alimentară și comerț.

Tema principală a discuțiilor dintre cei doi va viza Parteneriatul Transatlantic pentru Investiții și Comerț (Transatlantic Trade and Investment Partnership -TTIP). După 10 ani de negocieri încă nu s-a ajuns la un acord, iar cei care critică acest acord susțin că Statele Unite forțează mâna europenilor, iar, dacă se va da curs solicitărilor americanilor, Europa va deveni mai mult o piață de desfacere, în condițiile în care producătorii americani au un avantaj competitive major. În plus, cum există diferențe majore între abordarea bazată pe știință din SUA a reglementării și principiul precauției Europei, orice acord privind agricultura va necesita ca una sau ambele părți să consimtă la un compromise semnificativ cu privire la standardele de producție interne.

O nouă rundă de negocieri pe marginea TTIP a avut loc la Bruxelles, în perioada 2-6 februarie. Pe agendă s-au aflat probleme privind organismele modificate genetic și protecția produselor tradiționale europene cu indicații geografice, însă nu s-a ajuns la vreun acord.

Produsele protejate în Europa prin indicații geografice, cum sunt unele categorii de brânzeturi din Italia sau Franța, au înregistrat creșteri ale importurilor pe piața americană 300-400%. În ceea ce privește creșterea animalelor, Uniunea Europeană a implementat măsuri mult mai stricte de bunăstare.

„În SUA, au norme de bunăstarea animalelor mult mai puțin restrictive pentru fermieri față de Uniunea Europeană. Ei cresc găina pe o suprafață de 375 cm pătrați, în UE suprafața este de peste 800 cm pătrați. La americani, găinile sunt hrănite cu diverse furaje pentru creștere rapidă. Cum să facem față unei asemenea concurențe? România va fi din nou neprotejată și ne vor invada cu produsele lor”, avertizează producătorii români din sectorul avicol.

De altfel, există teama din ce în ce mai mare față de multinaționale în rândul cetățenilor și oficiali guvernamentali, care pretind că TTIP ar transfera puterea de la politicienii aleși la corporații. Pe de altă parte, Comisia Europeană promovează beneficiile parteneriatului, susținând că ar aduce o creștere de 100 de miliarde de euro a economiei din zona euro și un plus de 80 miliarde de dolari economiei SUA în fiecare an.

Odată ce acordul TTIP este încheiat, va trebui să fie aprobat de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.

De asemenea, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, și secretarul de stat pentru Agricultură, Tom Vilsack,  vor găzdui o masă rotundă la Consiliul Mondial Agricol astăzi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE