Modificări genetice: puiul modern este de patru ori mai mare față de cel din 1950 | GALERIE FOTO

Facebook
Twitter

Ca urmare a ameliorărilor genetice, puii cresc de câteva ori mai repede în prezent anii `50.

Un studiu realizat de Universitatea din Alberta, Canada, arată efectele ameliorărilor genetice asupra puilor. Cercetătorii canadieni au comparat trei tipuri de pui. Unul nu a fost supus ameliorărilor genetice din 1957 încoace. Al doilea nu a suferit ameliorări genetice din 1978 încoace. Aceste două tipuri de pui au fost lăsate să se reproducă normal.

Cel de-al treilea provine dintr-o rasă ameliorată, Ross 308. Celor trei tipuri de pui li s-a furnizat aceeași hrană, dar rezultatele au fost net diferite. Puii care au suferit ameliorări genetice au crescut de patru ori mai repede față de cei care nu au trecut prin procedee similare. După 56 de zile, puii cu genetică din 1957 au ajuns să cântărească 905 grame, în vreme ce puiul cu genetică din 1978 cântărea în medie 1.808 grame, adică dublu. Puiul modern era de două ori mai mare față de cel din 1978.

Ameliorările genetice au determinat și alte schimbări. Spre exemplu, mărimea pieptului de pui a crescut cu 80%. De asemenea, puiul modern ajunge mult mai repede la dimensiunea de sacrificare. Dacă în 1955, era nevoie de 70 de zile pentru ca un pui să atingă mărimea standard pentru sacrificare, în 2011 era nevoie de numai 47 de zile, potrivit statisticilor oficiale. Totodată, dimensiunea medie la care puii ajung să fie comercializați, după sacrificare, a crescut de la 1,3 kilograme, la 2,6 kilograme.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE