Utilaje agricole

Se clatină un gigant agricol: fermierii renunță la pământ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După o decadă de creșteri spectaculoase, agricultura Statelor Unite dă semne că lucrurile nu se îndreaptă în direcția potrivită.

Anii cu supraproducții au determinat scăderea prețurilor la cereale, până aproape de minimul ultimilor patru ani. Cum veniturile nu au fost pe măsura investițiilor, fermierii se văd în situația de a apela la măsuri extreme: renunță la contractele de arendă, informează Reuters. Un fenomen similar a mai avut loc în anii 1980, când au fost reziliate contracte de arendă, iar fermierii s-au văzut târâți în lungi procese cu proprietarii de terenuri agricole.

Un alt semn că agricultura americană a intrat pe un trend descendent este și faptul că producătorul de utilaje agricole John Deere a anunțat că estimează un profit mai mic, ca urmare a scăderii vânzărilor determinată de reducerea veniturilor fermierilor și a prețurilor la cereale.

De altfel, chiar statistica oficială a certificat diminuarea veniturilor fermierilor, în vreme ce prețurile semințelor și ale fertilizatorilor rămân la un nivel ridicat, iar aprecierea dolarului afectează veniturile celor care exportă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE