septembrie 30, 2022

Cu ce preţ se vinde un kilogram din cel mai scump soi de miere de albine din lume?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mierea de albine „Elven” din Turcia este cel mai scump soi de miere din lume. Aceasta  miere de albine este produsă într-o peșteră în apropierea orașului Artvin Sarikair, la o adâncime de 1.800 de metri.

Mierea de albine „Elven” din Turcia poate fi cumpărată cu 5.000 € pentru un kilogram și este cel mai scump soi de miere din lume. Potrivit unui apicultor local, Gunay Gündüz, mierea de albine Elven este atât de scumpă pentru că este produsă în mod natural. Minerale bogate din peșteră îmbunătățește calitatea mierii, care se reflectă în cost. Gündüz, a cărui familie a fost în apicultură pentru trei generații la rând, a observat în 2009 pentru prima dată că unele albinele zboară în peșteră. Abia atunci el și-a dat seama că în peșteră poate fi miere.

Cu ajutorul unor alpiniști profesioniști, apicultorul a intrat în peșteră și a găsit 18 kilograme de miere de albine în fagure, iar mai târziu acestea au fost testate într-un laborator francez . Testele au arătat că mierea de albine  a stat șapte ani în peșteră și de o calitate deosebită fiind foarte bogată în minerale.

Primul kilogram de miere de albine Elven a fost vândut în 2009, la bursa franceză pentru 45.000 €, iar farmaciștii din China au cumpărat un alt kilogram cu 28.000 de euro. În prezent prețul la mierea de albine Elven a scăzut până la 5.000 € per kilogram. Aceasta este vândută în sticle de 170 și 250 de grame. În ciuda porțiuni mici, clienții lui Gündüz nu pot să nu observe că mierea Elven costă cât o mașină mică.

Gündüz susține că acest tip de miere de albine poate fi folosit ca medicament sau supliment alimentar: este produsă în mod natural, fără urticarie, zona este bogată în plante medicinale endemice iar toţi aceşti factori contribuie la preţ.

În general, mierea de albine din Turcia este considerată cea mai bună din lume, iar prețul nu poate fi mai mic decât 15 euro pentru un kilogram.

Sursa: www.fermierul.md

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE