Ce loc ocupă România pe harta mondială a agriculturii ecologice?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Când te gândești la agricultura ecologică, gândul ar putea să vă conducă la grădini pe acoperiș întreținute cu grijă în zone metropolitane din SUA sau în Italia, unde solurile vulcanice bogate din San Marzano sporesc producția de tomate. Dar e un fapt că națiuni în curs de dezvoltare din lume dau astăzi liniile directoare în ceea ce privește agricultura ecologică.

Cele mai recente date publicate de federația internațională pentru agricultură organică, IFOAM, arată că din cei peste două milioane de fermieri care produc în regim ecologic, aproape 80% produc în țările în curs de dezvoltare. Potrivit raportului anual al grupului pe 2013, care utilizează date din 2012, India are în prezent aproximativ 600.000 de producători ecologici certificați, Uganda circa 200.000 și Mexicul aproape 170.000.

Președintele IFOAM, Andre Leu, a declarat, pentru Christian Science Monitor, că, în multe cazuri, agricultorii din aceste țări se bazează pe practicile seculare, cum ar fi rotația culturilor, și că, de fapt, respectând reguli simple moștenite din străbuni, ei produc în regim ecologic, fără să fi făcut ceva în mod special, cum ar fi parcurgerea unei perioade de conversie. Faptul că acum acești fermieri pot obține certificarea ecologică pentru aceste practici și că există o cerere tot mai mare a consumatorilor pentru produsele alimentare pe care le produc constituie un stimulent pentru ca ei să continue ceea ce au învățat de la înaintași.

Raportul IFOAM a demonstrat, de asemenea, creșterea rapidă a agriculturii ecologice. La nivelul anului 2012, în 164 de țări se practica agricultura ecologică, iar, la nivel mondial, industria de profil era estimată la 64 de miliarde de dolari. Față de anul 2000, datele consemnate pentru anul 2012 arată o dezvoltare extraordinară a sectorului ecologic. În 2000, doar în 86 de țări se practica agricultura ecologică, iar industria de profil era estimată la 15 miliarde de dolari. În fiecare an, numărul fermierilor certificați în sistemul ecologic a sporit cu 200.000, potrivit șefului IFOAM.

În România există peste 17.000 de fermieri certificați ecologic, care lucrează o suprafață de aproximativ 400.000 de hectare de teren agricol. România poate ajunge în primele locuri din Uniunea Europeană la suprafața agricolă certificată în sistem ecologic, în condițiile în care în PNDR 2014-2020 s-a luat în calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru pășuni și fânețe certificate ecologic.

În plus, agricultorii care vor face trecerea la agricultura ecologică vor primi prin PNDR plăți compensatorii de până la 620 de euro/hectar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE