China investește masiv în agricultura europeană. Cum stă România?

Facebook
Twitter

Populația lumii va crește exponențial până în anul 2050, China fiind, în momentul de față, cea mai populată țară de pe glob, cu peste 1,35 miliarde de locuitori. Creșterea demografică va determina creșterea necesarului de alimente, iar China face investiții-record în Europa, în special în sectorul agricol.

Republica Populară Chineză își asigură securitatea alimentară prin intermediul investițiilor realizate în UE, suma vehiculată fiind de 18 milioane de dolari (echivalentul a 15,5 milioane de euro), potrivit unui raport al unei firme de avocatură. În 2014, investițiile chineze s-au îndreptat mai ales către Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, suma estimată fiind de 5,1 miliarde de dolari, Italia, unde s-au investit circa 3,5 miliarde de dolari, Olanda (2,3 miliarde de dolari) și Portugalia, suma investită fiind de 2 miliarde de dolari.

Investițiile realizate de China în Germania, în 2014, s-au ridicat la 1,6 miliarde de dolari.

Anul trecut, cele mai mari investiții au vizat sectorul agroalimentar, respectiv 4,1 miliarde de dolari, după ce, în anii trecuți, sectorul prioritar a fost cel energetic.

În timp ce achizițiile concentrează încă cea mai mare investiție, raportul a constatat că societățile chineze investesc din ce în ce mai mult în proiecte noi, cum ar fi centrele de cercetare și dezvoltare, facilități de prelucrare a alimentelor, de producție de mașini și imobiliare. Iar, în contextul economic global, analiștii estimează că investițiile chineze în Europa vor continua pe același trend ascendent.

În ceea ce privește România, investițiile preconizate în ferme locale sau exporturile de produse agroalimentare și animale vii românești către China par să se lase așteptate. În 2014, între China și România au fost încheiate mai multe acorduri ce ar fi trebuit să pună bazele unor exporturi masive de animale vii, carne și produse din carne, alături de lactate, miere sau vinuri. Liderul PSD și fostul vicepremier Liviu Dragnea declara, anul trecut, după o întâlnire cu omologul său chinez, Zhang Gaoli, care a avut loc la Beijing, că România va exporta în China carne de porc în perioada imediat următoare și face demersuri pentru ca autoritățile chineze să fie de acord cu exporturile de lapte și produse lactate. La fel s-a spus și că mii de Bălțate românești vor fi exportate în China.

Până acum, aceste exporturi nu s-au realizat și, potrivit președintelui Asociației Patronale din Industria Laptelui (APRIL), Dorel Cojocaru, nici nu se vor materializa.

„Chinezii…un vis frumos. Adică, vezi Doamne, mă cert cu furnizorul meu istoric, Australia, foarte apropiat de mine și vin în Europa să gâdil un pic la sentiment țările europene că o să cumpăr de la el. Acum a început să se vadă efectul dur”, a spus Dorin Cojocaru, citat de ProTv.

Mai mult decât atât, producătorii români au constituit stocuri enorme de lactate, care vor expira în primăvară, astfel că vor trebui distruse de o firmă specializată, pentru că piața internă nu le poate consuma într-un timp atât de scurt, iar piața europeană este oricum suprasaturată, ca urmare a sistării exporturilor pe piața rusă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE