Export de animale vii

Embargoul rusesc și birocrația europeană scot fermierii în stradă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După ce fermierii englezi au blocat supermarketurile, polonezii au protestat în fața biroului prim-ministrului împotriva embargoului rusesc.

Ca urmare a embargoului rusesc, impus produselor agroalimentare europene, piața comunitară este suprasaturată, iar prețurile la lapte, carne, legume și fructe scad vertiginos. Comisia Europeană și ministerele Agriculturii par incapabile să ia măsuri care să îi ajute pe fermieri să reducă pierderile. Ca răspuns la lipsa unui program efectiv de sprijin, zeci de fermieri polonezi furioși s-au adunat săptămâna aceasta în fața biroului premierului Ewa Kopacz din Varșovia. Cei mai mulți dintre protestatari sunt pomicultori care dețin livezi de mere. Polonia este unul dintre cei mai mari exportatori de mere la nivel mondial, iar una dintre principalele piețe era Rusia. De aceea, embargoul rusesc a lovit crunt afacerile pomicultorilor.

Fermierii polonezi au purtat pancarte pe care erau scrise mesaje prin care le cereau politicienilor să renunțe la propriile salarii și să doneze banii producătorilor agricoli. În depozite, pomicultorii polonezi au stocuri de circa 1,5 milioane de tone de mere.

În Marea Britanie, crescătorii de bovine au blocat mai multe centre de colectare și procesare, dar și supermarketuri, pe care le-au acuzat că forțează scăderea prețurilor.

Uniunea Fermierilor din Austria a depus o plângere la Consiliul federal al Concurenței împotriva unui lanț de supermarketuri care afișează prețuri de dumping la lapte, de 55 de eurocenți pe litru. Acțiuni similare sunt de așteptat și în Germania, unde un alt mare retailer a afișat prețuri similare.

În Franța, peste 36 de mii de oameni au luat parte la protestele organizate zilele acestea împotriva unei directive europene care îi obligă pe cei care folosesc bălegarul ca îngrăşământ să plătească o taxă de poluare. Cel puţin 100 de tone de bălegar au fost depuse în faţa clădirilor guvernamentale din patru oraşe franceze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE