Copa-Cogeca se opune planurilor Comisiei Europene de a reduce cheltuielile pentru agricultură în 2015

Facebook
Twitter

Copa-Cogeca a trimis o scrisoare eurodeputaților, în care le solicită să respingă planurile Comisiei Europene de a reduce cheltuielile pentru agricultură în bugetul UE 2015 și de a realoca suma respectivă, mai ales că embargoul rusesc a afectat grav agricultorii și cooperativele agricole.

Această măsură este complet inacceptabilă, având în vedere că agricultorii și cooperativele agricole se confruntă cu o criză fără precedent ca urmare a interdicției impuse de Rusia asupra exporturilor agricole în valoare de 11 miliarde de euro, a avertizat Copa-Cogeca, se arată într-un comunicat remis de Copa-Cogeca.

„Ca urmare a embargoului rus, prețurile s-au prăbușit cu peste 50 % la unele produse agricole. Acesta nu este momentul potrivit pentru a reduce cheltuielile pentru sectorul agricol în 2015 și a direcționa fondurile în alte domenii. Agricultorii nu trebuie să plătească dublu pentru acest embargou, pentru care nu au avut nici o vină de la bun început. Nu putem accepta încă o lovitură pentru sectorul agricol. Agricultorii au sentimentul că au fost abandonați”, a declarat secretarul-general al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, în cadrul unei intervenții de la Bruxelles.

Pekka Pesonen a adăugat că măsurile adoptate până acum de Comisia Europeană pentru a atenua presiunea asupra producătorilor afectați de embargou au reprezentat un pas în direcția cea bună, însă este nevoie de măsuri suplimentare urgente pentru ca producătorii să nu dea faliment. Măsurile preconizate de Comisie de a reduce fondurile sunt complet iresponsabile, în condițiile în care agricultorii și cooperativele agricole au nevoie de cât mai mult sprijin. În mod normal, 29% dintre exporturile europene de fructe și legume, 24% dintre exporturile de carne de porc și 33% dintre exporturile de brânzeturi sunt destinate pieței din Rusia. Totuși, agricultorii și cooperativele agricole au primit drept compensație doar o fracțiune din valoarea totală a exporturilor. În contextul creșterii preconizate a cererii globale de alimente cu 60 % până în 2050, nu ne putem permite să reducem cheltuielile și să punem în pericol producția de alimente”, a completat secretarul-general al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

Copa-Cogeca solicită eurodeputaților și miniștrilor să acționeze în mod responsabil și să nu accepte încă o lovitură pentru sectorul agricol. Fondurile suplimentare și măsurile specifice sunt esențiale pentru a asigura un sector agricol viabil în viitor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE