Romania, aproape de deschiderea unei noi piete de export pentru ovine, bovine si pasari

Facebook
Twitter

Negocierile demarate in luna aprilie a acestui an de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu si specialistii institutiei cu omologii din Regatul Arabiei Saudite, au avut primul rezultat concret si anume, o vizita cu caracter de evaluare, desfasurata de o delegatie de specialisti sauditi din cadrul Ministerului Mediului, Apei si Agriculturii.

Cu prilejul vizitei oficiale efectuate in Regatul Arabiei Saudite, partea romana a initiat negocierile tehnice pentru deschiderea exportului de animale, de carne si produse din carne de ovine, bovine si de pasare, din Romania.

La finalul discutiilor, cele doua parti au convenit asupra abordarii cu prioritate a relatiilor de cooperare sectoriala si a derularii cu celeritate a tuturor etapelor necesare, in vederea deschiderii relatiilor comerciale de export de animale si produse de origine animala in Regatul Arabiei Saudite.

Ca urmare, in perioada 18 – 22 septembrie, expertii sauditi au evaluat activitatea serviciilor veterinare din Romania in domeniul supravegherii si controlului bolilor la rumegatoare precum si a conditiilor de bunastare si biosecuritate din centrele de colectare bovine, ovine si caprine.

Dintre obiectivele vizitate pe parcursul desfasurarii misiunii saudite mentionam: Postul de Inspectie la Frontiera din Midia, judetul Constanta, 3 exploatatii comerciale de rumegatoare care au si centre de colectare (bovine, ovine) din judetele Constanta, Tulcea si Prahova, laboratorul din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Constanta si Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti.

De asemenea, cu acest prilej au fost discutate propuneri de certificate sanitare veterinare, in vederea agrearii de comun acord a conditiilor sanitare veterinare pentru exportul din Romania in Arabia Saudita.

La sedinta finala de evaluare a rezultatelor obtinute in cadrul misiunii, s-a concluzionat de catre partea saudita ca Romania intruneste conditiile referitoare la sanatatea animala, bunastarea si biosecuritatea din exploatatiile comerciale si centrele de colectare animale vii, pentru demararea activitatilor comerciale de export de rumegatoare din Romania in Regatul Arabiei Saudite.

In perioada urmatoare, delegatia saudita va intocmi un raport al misiunii de evaluare, care va fi supus aprobarii ministrului de resort saudit, consecutiv careia exista o probabilitate foarte mare de a se deschide exportul in domeniul agroalimentar catre Regatul Arabie Saudite.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE