Chinezii testeaza mierea din Romania, in vederea semnarii unui acord comercial de export

Facebook
Twitter

In perioada 28 august – 1 septembrie, o delegatie chineza, alcatuita din cinci specialisti din cadrul Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ), va desfasura o misiune de evaluare in tara noastra, in vederea definitivarii acordului comercial pentru exportul de miere.

Discutii pe aceasta tema au avut loc in luna iunie a acestuia an, cu ocazia participarii presedintelui ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, la cea de a doua editie a “Conferintei pentru controlul calitatii, inspectiei si carantinei”, care s-a desfasurat in Ningbo, Republica Populara Chineza, in urma carora s-a agreat prelungirea perioadei de tranzitie si accelerarea formalitatilor pentru definitivarea acordului.

Aceasta vizita de lucru este cea de a doua etapa procedurala pentru aprobarea accesului permanent al mierii de albine din Romania pe piata din Republica Populara Chineza.

Scopul acestei misiuni este de a verifica modul in care sunt respectate conditiile solicitate privind igiena si calitatea mierii de albine. In acest sens, expertii chinezi vor vizita unitati de procesare a mierii, centre de colectare si extractie a mierii si stupine din importante zone melifere din Romania, respectiv din judetele Alba, Vaslui si Ialomita.

De asemenea, specialistii chinezi vor evalua si aspecte privind inspectia oficiala a produselor alimentare, capacitatea si performantele analitice ale Institutelor Nationale de Referinta, respectiv ale Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, ale Institutului de Diagnostic si Sanatatea Animala, precum si modul in care sunt aplicate, la nivel central si teritorial, masurile prevazute de reglementarile legislatiei comunitare, dar si cerintele AQSIQ.

Concluziile acestei misiuni de evaluare vor fi analizate de Administratia Generala pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ), urmand, ca dupa finalizarea acestora, sa fie confirmata partii romane definitivarea acordului comercial pentru exportul de miere de albine in Republica Populara Chineza.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, potrivit datelor ACA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE