Calendarul apicultorului: lucrari obligatorii in stupina pentru luna august

Facebook
Twitter

In luna august toata atentia trebuie acordata pregatirii familiilor pentru cresterea albinelor de iernare, iar in acest sens calitatea si cantitatea hranei este primordiala.

Deasemenea, in lipsa culesurilor sunt necesare o serie de hraniri suplimentare de stimulare – pentru stimularea pontei si cresterea albinei de iernare in cantitate suficienta, iar spre sfarsitul lunii august si jumatatea lunii septembrie trebuiesc efectuate hraniri de completare in cazul rezervelor insuficiente. Mentionam ca pentru perioada de iernare trebuie sa existe in stup o cantitate de minim 15 kg miere de calitate. Zonele de deal si Delta Dunarii raman singurele surse serioase de cules natural (faneata si flora de balta) in aceasta perioada, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

In aceasta perioada se vor avea in vedere urmatoarele lucrari:

Lucrari de organizare a cuibului prin indepartarea fagurilor goi, desapacirea dupa diafragma a celor cu miere putina, echilibrare si eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii mai puternice.

Realizarea examenului clinic al familiilor de albine si efectuarea eventualelor tratamente necesare.

Intarirea familiilor slabe pentru a putea depasi cu bine perioada de iernare.

Eliminarea fagurilor cu miere de mana si schimbarea matcilor necorespunzatoare.

Administrarea hranirilor de stimulare pentru cresterea albinei de iernare.

Stramtorarea urdinisurilor in vederea evitarii furtisagului.

Se continua lucrari de recoltare de propolis sau laptisor de matca.

Colectoarele de polen se ridica in jurul datei de 15 august pentru a da posibilitatea sa se completeze rezervele de polen din familiile de albine.
Conservarea fagurilor goi care se vor depozita in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei.

Reconditionarea elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca familiile pentru iernare, precum si continuarea lucrarilor de reformare a fagurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE