Calendarul apicultorului: lucrari obligatorii in stupina pentru luna iulie

Facebook
Twitter

O data cu incetarea principalelor culesuri are loc si o reducere a activitatii familiilor de albine deoarece in lipsa surselor nectaro-polenifere ponta matcii se reduce ca intensitate; cresterea de trantori, deasemenea se reduce semnificativ, iar roirea naturala nu mai pune probleme.

Inca din aceasta perioada incep o serie de griji privind pregatirea rezervelor de hrana si a albinei de iernare. In lipsa culesurilor de intretinere, familiile de albine consuma din rezervele proprii, de aceea apicultorii trebuie sa aiba in vedere si in aceasta perioada deplasarea familiilor de albine la o serie de culesuri care, chiar daca nu sunt productive, aduc un stimulent natural mentinerii la un nivel maxim a pontei matcii cu efecte favorabile in perioada urmatoare, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

In prima parte a lunii inca se deruleaza culesul la floarea soarelui si in functie de hibrid si conditii pedoclimatice, poate sa aduca venituri importante. De mentionat ca la acest cules are loc ocuparea spatiului de ouat cu miere rezultatul fiind un blocaj al pontei cu efecte defavorabile asupra cresterii de noi generatii de puiet care sa inlocuiasca albina uzata. In acest sens, apicultorul trebuie sa intervina, introducand rame goale pentru ponta in centrul cuibului.

In continuare, o serie de resurse melifere ar putea fi valorificate: floarea soarelui tarzie, busuiocul de miriste, coriandru, hrisca, lavanda, lucerna, mustar alb, pepene galben, pepene verde, castraveti, faneata sau flora spontana alcatuita din cicoare, mustar de camp, papadie, iarba sarpelui, menta, isop, jales de camp, limba mielului, rapita salbatica, roinita, salvie de camp, sulfina, talpa gastei, trifoi alb, zamosita, zburatoare, zmeur.

Pentru o buna derulare a activitatii apicole, in aceasta perioada se va avea in vedere:

Se vor continua lucrarile de recoltare si extractie a fagurilor cu miere;

Se va reorganiza cuibul familiilor de albine, lasand in stupi numai fagurii cu puiet si rezervele aferente. Se va evalua situatia acestora precum si starea de sanatate. Fagurii goi sau cu miere putina se descapacesc si se aseaza dupa diafragma pentru ca mierea sa fie consumata.

Se va preveni declansarea furtisagului prin restrangerea cuibului, micsorarea urdinisului si efectuarea de interventii rapide in famillile de albine precum si intarirea familiilor mai slabe, care ar putea fi vulnerabile.

In lipsa unor culesuri de intretinere se vor administra hraniri stimulente in perioadele lipsite de cules pentru mentinerea unor familii cat mai puternice si cresterea albinelor de iernare

Se vor intari familiile slabe sau roiurile artificiale formate in lunile anterioare;

Din aceasta perioada se poate incepe schimbarea matcilor batrane, necorespunzatoare, pentru a avea timp suficient sa depuna oua inainte de a intrerupe ouatul pe perioada sezonului inactiv;

In cazul unor culesuri tarzii (faneata, floarea soarelui cu inflorire tardiva) se vor pregati familiile pentru transport, asa cum am descris in calendarul lunilor anterioare;

Se vor scoate din stupi fagurii destinati reformei si se va extrage ceara; Fagurii de rezerva se vor trata impotriva gaselnitei;

Se vor efectua tratamentele medicamentoase in caz de necesitate. Pentru stabilirea gradului de infestare cu varroa se va folosi foaia de control sau alte metode descrise in literatura.

Se vor efectua activitati de stocare si/sau valorificare a productiei obtinute.

In completarea productiei de miere se poate recolta polen (acolo unde exista un cules abundent, mai ales in zonele de deal) sau propolis.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE