Un crescator de albine din Botosani a realizat un produs ingenios, unic in Romania, care atrage de fiecare data toate privirile la targurile apicole. Mai exact, este vorba de borcanul cu miere in 3 culori, un produs care reuneste 3 sortimente de miere extrem de sanatoase pentru organism: mierea de rapita, de salcam si poliflora.
Apicultorul spune ca aceasta idee a venit din dorinta de a le oferi oamenilor, in acelasi borcan, trei sortimente de miere, pe care altfel nu le-ar fi cumparat, in borcane diferite, din motive financiare.
„Ideea initiala a plecat oarecum dintr-o joaca. Eu sunt un iubitor destul de mare al ciocolatei si frecvent mananc din diverse sortimente. Asa am facut o analogie si cu mierea si m-am intrebat daca nu cumva ar fi o idee interesanta, de a oferi trei sortimente de miere in acelasi borcan. Dupa o perioada de teste, am ajuns la rezultatul dorit. Cele trei sortimente au si beneficii diferite, ceea ce face ca produsul sa fie unul foarte valoros, unic in Romania”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Iustin Marineac.
Cele trei sortimente, care se regasesc in mod egal intr-un borcan de miere, sunt mierea de salcam, de rapita si poliflora. „Mierea de salcam se stie ca este un foarte bun energizant, poliflora este buna pentru tranzitul intenstinal, iar cea de rapita ajuta, spre finalul zilei sa spunem, la detoxifierea ficatului”, ne-a mai spus apicultorul botosanean.
Iustin Marineac sustine ca procesul tehnologic prin care este realizat borcanul cu trei sortimente nu afecteaza proprietatile mierii. „Am fost intrebat de multe persoane despre acest procedeu tehnologic, insa e un mic secret la care tin. Mi-a luat circa 3 luni pana am ajuns la rezultatul dorit. Important de spus aici este ca prin intermediul acestui procedeu nu sunt afectate deloc proprietatile mierii”, afirma crescatorul de albine.
Inca de la 12 ani, Iustin Marineac a inceput sa ia contactul si sa lucreze, alaturi de tatal sau, in stupina.
„Pot spune ca am acumulat pana in preznet nu mai putin de 17 ani de experienta cu albinele. E o traditie de familie, la care tinem foarte mult. Prima data strabunicul a avut stupi. In prezent detinem circa 300 de familii de albine, iar planul meu e sa ma extind, sa ajung in cativa ani la circa 2.000 de familii de albine”, spune Iustin Marineac.
Printre produsele comercializate de catre apicultorul din Botosani regasim: miere de salcam, miere de tei , miere de floarea soarelui, miere poliflora, miere de rapita, polen , pastura, laptisor de matca, propolis, api-imunostimulator, fagure (diverse sortimente), ornamente pentru diverse evenimente, ceara de albine, lumanari (evenimente), dar si specialitati din miere.
In ceea ce priveste culesurile din acest an, crescatorul de albine este de parere ca anul va fi unul mai bun decat precedentul. In 2016 multi apicultori au anuntat ca au avut productii net inferioare, precum si numeroase mortalitati ale familiilor de albine.
„Anul trecut, intr-adevar, culesul de salcam a fost unul slab, din cauza naturii. Cu toate acestea, au existat unii apicultori care nu au stiut cum sa salveze albinele, sa intervina atunci cand e necesar. Asta se intampla si din cauza ca in ultima perioada, din cauza sau datorita fondurilor europene, au aparuti multi apicultori amatori, doar pentru bani. Anul acesta culesul de salcam a fost unul acceptabil sa-i spun, rapita la fel, ne punem sperante si in floarea-soarelui. Oricum, anul acesta e ceva mai bun decat cel anterior”, afirma Iustin Marineac.
Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.